Název: Vliv procesních paramerů na mikrostrukturu WC-NiCrBSi laserového návaru
The influence of processing parameters on the microstructure of WCNiCrBSi laser clad coatings
Autoři: Houdková-Šimůnková, Šárka
Vostřák, Marek
Česánek, Zdeněk
Citace zdrojového dokumentu: METAL 2016-25th Anniversary International Conference on Metallurgy and Materials. Ostrava: TANGER Ltd, 2016. s. 963-968. ISBN 978-80-87294-67-3.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Tanger
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/25689
ISBN: 978-80-87294-67-3
Klíčová slova: WC-NiCrBSi;lasrový návar;rozpad karbidů;rychlost laserového paprsku
Klíčová slova v dalším jazyce: WC-NiCrBSi;laser clad;laser beam scanning speed;carbide dissolution;dilution
Abstrakt: Laserové navařování jje progresivní technologie vytváření povalků o tloušťce větší než 1 mm. Ve srovnání s klasickým navařováním je výhodnější z hlediska manší TOO a s ní spojených deformací. V porovnání s žárovým nástřikem nabízí vyšší přilnavost k substrátu. I když je rozsah materiálů, které mohou být navařovány, je menší než v případě žárových nástřiků, existují i zde matriály kombinující karbidy s houževnatou matricí za účelem zvýšení otěruvzdornosti povlakovaných součástí. Během navařování však dochází k rozkladu karbidických částic a jejich rozpouštění do okolní matrice. Míra rozpadu může být kontrolována pomocí nastavení parametrů laserového navařování. Příspěvek se zabývá vlivem depozičních parametrů na geometrické charakteristiky návarů a na míru rozpadu karbidických částic, ovlivňující tvrdost výsledného povlaku.
Abstrakt v dalším jazyce: Laser cladding is a progressive technology enabling to deposit coatings in thickness higher than 1 mm. In comparison with the conventional overwelds it offers the advantage of thinner heat-affected zone in the substrate material and lower and better controlled inner residual stress and related deformation. Compare to thermal sprayed coatings, it provides the metallurgical bonding to the substrate and fully dense coating microstructure with zero porosity, enabling the full corrosion protection of substrate. The range of materials deposited by laser cladding is limited to metals and its alloy due to the principle of technology, requiring the simultaneous melting of substrate surface layer and added coating materials. To improve the wear resistance, the hard particles such as carbides are added to the feedstock powder. During deposition process, the kinetics of melting and solidification of both metal and carbide particles are controlled by used technological parameters of laser. In the paper, the influence of deposition parameters on the geometrical characteristics and microstructure of WC-NiCrBSi laser clad coating is presented with attention paid namely to the hard particles decomposition and its influence on the measured hardness.
Práva: Plný text není přístupný.
© Tanger
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (CT3)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
43917411_stat.pdf6,84 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/25689

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD