Název: Skla na bázi CdAs2: vztah k rovnovážným krystalickým fázím
CdAs2-based glasses: relation to the equilibrium crystalline phases
Autoři: Červinka, Ladislav
Holba, Pavel
Citace zdrojového dokumentu: Physics and Chemistry of Glasses: European Journal of Glass Science and Technology, 2016, roč. 57, č. 5, s. 201-205. ISSN 1753-3562.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Society of Glass Technology
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/25692
ISSN: 1753-3562
Klíčová slova: sklo;CdAs2 system;ternarní systémy;formování skla;stabilita;symetrie
Klíčová slova v dalším jazyce: glass;CdAs2 system;ternary systems;glass-formation;stability;symmetry
Abstrakt: Článek se zabývá korelací výsledků získaných při výzkumu skelných systémů CdXxAs2. Je zdůrazněno, že CdAs2 má unikátní pozici mezi dalšími di-arsenidy a to především díky velmi krátké vzdálenosti As-As. Byla nalezena korelace mezi regiony formování skla v ternárním systému Cd-X-As a symetrií a stabilitou odpovídajících krystalických fází, které lze separovat z taveniny při rovnovážném chlazení. Ukazuje se, že příměsi podporující formování skla (Ge a Si) vstupují do skelné sítě CdAs2 různě z Ti a Sb. Tyto závěry jsou v souladu s experimenty. Tato práce neuvádí nová experimentální data, nabízí ale jakousi kostru pro analýzu a interpretaci dříve získaných experimentálních dat.
Abstrakt v dalším jazyce: An attempt is made to correlate some results obtained during the investigation of glasses of CdXxAs2 systems. It is pointed out that CdAs2 has a unique position among the other di-arsenides because of the very short As–As distance. A correlation was found between the region of glass-formation in the Cd–X–As ternary system and the symmetry and stability of the corresponding crystalline phases that can be separated from the melt under equilibrium cooling. There are indications, that admixtures favouring glass-formation (Ge and Si) enter the glassy network of CdAs2 differently from Tl and Sb. These conclusions are in agreement with the physical measurements. The work does not actually present new experimental data, but builds a framework for analysing and explaining previously published data.
Práva: Plný text není přístupný.
© Society of Glass Technology
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (CT2)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
43917422.pdf1,51 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/25692

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.