Název: Objektivizace tlaku komprese při léčbě lymfedému
Další názvy: Objectification of pressure of compression in treatment of lymphedema
Autoři: Krystek, Pavel
Vedoucí práce/školitel: Pitr Karel, MUDr.
Oponent: Stašková Šárka, Mgr.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27017
Klíčová slova: lymfatický systém;lymfedém;přístrojová lymfatická drenáž;kompresní tlaky;objektivizace;kikuhime
Klíčová slova v dalším jazyce: lymphatic system;lymphedema;pneumatic compression devices;pressure of compression;objectivization;kikuhime
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá objektivizací tlaku aplikovaného dvěma typy přístrojů, které se využívají v rámci přístrojové lymfatické drenáže, jež je součástí komplexní dekongestivní terapie lymfedému. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí - teoretické a praktické. V teoretické části jsou popsány základní vlastnosti lymfatického systému, vznik lymfy a její proudění. Dále se teoretická část zabývá patofyziologickými mechanismy vedoucími k insuficienci lymfatického systému, charakteristikou lymfedému a složkami komplexní dekongestivní terapie. V praktické části jsou popsány postupy a výsledky zkoumání získané pomocí měřicího přístroje Kikuhime, který byl využit pro objektivizaci tlaků aplikovaných na povrch dolní končetiny. Z měření vyplývají výrazné rozdíly v dosažených tlacích mezi jednotlivými místy na dolní končetině u všech vyšetřovaných probandů a u obou přístrojů. Dále z této práce vyplývá, že nastavení tlaku na přístroji neodpovídá skutečnému tlaku aplikovanému na povrch dolní končetiny. Ve většině případů se jednalo o výrazně nižší hodnoty.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's work is looking into objectivization of pressure, applied by two devices, which are used in case of lymphatic drainage with compression pumps, which is part of complex decongestive therapy of lymphedema. This work is separated in two main parts theoretical and practical one. In theoretical part are described the basic qualities of lymphatic system, the origin of lymph and its flow. The theoretical part is also focusing on pathophysiological mechanisms that lead to insufficiency of the lymphatic system, characteristic of lymphedema and segments of complex decongestive therapy. In the practical part are described procedures and results of research gained by device Kikuhime, which was used during the objectivization of pressure applied on the surface of the lower limb. It is possible to recognize difference between the measurements on different parts of lower limb of all subjects that have been examined by both pneumatic compression devices. It is also possible to recognize that the settings of pressure on compression devices do not correspond with the pressure applied on surface of lower limb. In all cases was the amount of pressure lower than what was set on pneumatic compression devices.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
KRYSTEK Pavel - Bakalarska prace.pdfPlný text práce5,9 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krystek - oponentsky posudek BP.pdfPosudek oponenta práce185,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krystek - posudek vedouciho prace.pdfPosudek vedoucího práce159,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krystek.pdfPrůběh obhajoby práce457,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27017

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.