Název: Vývoj sklářského průmyslu v České republice
Další názvy: Development of the glass industry in the Czech Republic
Autoři: Vacková, Jana
Vedoucí práce/školitel: Dokoupil Jaroslav, Doc. PaedDr. Ph.D.
Oponent: Ježek Jiří, Doc. RNDr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27735
Klíčová slova: sklářský průmysl;sklo;sklářství;průmysl;transformace ekonomiky;transformace průmyslu
Klíčová slova v dalším jazyce: glass industry;glass;glassblowing;industry;transformation of the economy;industrial transition
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na sklářský průmysl v České republice. Jedná se o tradiční průmyslové odvětví, které má velmi bohatou historii a v současné době je výroba skla na vzestupu. Práce shrnuje základní fakta o sklářství v České republice. Historický pohled na české sklářství je udělán formou literární rešerše, neboť se jedná o velmi rozšířené téma. Cílem je zhodnotit vývoj sklářského průmyslu a změny transformace průmyslu po roce 1989. Důraz kladen na ekonomickou transformaci a transformaci českého průmyslu po roce 1989, kdy české sklářství zaznamenalo významné změny. Z geografického hlediska je převážná část výsledků zobrazena vlastními mapami, které jsou nástrojem pro prostorovou analýzu a jsou vytvořené v programu ArcMap. Pro názornou představu a prostorové rozložení skláren byla provedena vizualizace dat formou kartogramů. V závěrečné části práce je provedena analýza současného stavu jednotlivých skláren, které jsou stále prosperující.
Abstrakt v dalším jazyce: Bachelor thesis is focused on the glass industry in the Czech Republic. This is a traditional industry which has a very rich history and the production of glass in the present is rising. The thesis summarizes the basic facts about glass industry in the Czech Republic. The historical perspective on Czech glass is done through a literature review, because it is a very widened topic. The objective is to evaluate the development of the glass industry and changes in this industry after transformation in 1989. With an emphasis focused on economic transformation and industry transformation after 1989, when the Czech glass industry has experienced significant changes. From a geographic perspective, the majority of results are displayed on own maps, which are a tool of spatial analysis and they are created in ArcMap software. For a graphic idea of the spatial distribution of glasshouses, a data visualization through cartograms was realized. In the final part is an analysis of current state of individual glasshouses executed which are still prosperous.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska_prace_Jana_Vackova.pdfPlný text práce3,08 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vackova.PDFPosudek oponenta práce969,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vackova_0.PDFPosudek vedoucího práce516,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vackova_1.PDFPrůběh obhajoby práce281,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27735

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.