Název: Výzkum vývoje vybraných částí města Plzně s využitím historických pohlednic a fotografií
Další názvy: Research of development of selected Pilsen city parts using historical postcards and photos
Autoři: Langerová, Markéta
Vedoucí práce/školitel: Kopp Jan, RNDr. Ph.D.
Oponent: Novotná Marie, Doc. RNDr. CSc.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27743
Klíčová slova: veřejný prostor;město;geografie města;vizuální znečištění;reklama;plzeň;historické pohlednice;fotografie
Klíčová slova v dalším jazyce: public space;city;urban geography;visual pollution;advertisement;pilsen;historical postcards;photos
Abstrakt: Výzkum vývoje vybraných částí města Plzně pomocí historických pohlednic a fotografií dokumentuje a hodnotí vývoj města ve třech časových obdobích (19001947, 19481989 a 2016/2017). Vybranými částmi města jsou různé úseky Klatovské třídy, Americké třídy, městských sadů a samotné náměstí Republiky. K výzkumu jsou využívány jen pohlednice a fotografie, díky nimž je hodnoceno a zkoumáno veřejné prostranství města Plzně. Hlavním záměrem práce je ale otestování možnosti využití k výzkumu města právě těchto grafických materiálů. Metoda využití pohlednic a fotografií k výzkumu vývoje města je dále hodnocena, jsou komentovány klady a zápory této metody a míra možného využití pohlednic a fotografií pro výzkum vývoje města. Celkově lze tuto metodu považovat spíše jako doplňkovou a tedy i více efektivní v kombinaci s dalšími metodami (rozhovory, dotazníky, studium historických plánů, literatury,)
Abstrakt v dalším jazyce: Research of development of selected parts of Pilsen city by using historical postcards and photographs documents and assesses the development of the city in three time periods (19001947, 19481989 and 2016/2017). The selected parts of the city are various sections of Klatovska Street, American Street, urban orchards and The Square of the Republic. The research uses only postcards and photographs, thanks to which a public place of Pilsen is assessed and researched, but the main purpose of this work is to test the possibility of utilization these very graphic materials for research of the city. This method is further evaluated and commented on with advanteges and disadvantages of possible utilization of postcards and photographs for researching development of cities. Overall, this method can be considered only as supplementary, and therefore more effective in combination with other methods (interviews, questionnaires, study of historical plans, literature, etc...)
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace_Langerova.pdfPlný text práce2,84 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Langerova.PDFPosudek vedoucího práce1,07 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Langerova_0.PDFPosudek oponenta práce1,12 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Langerova_1.PDFPrůběh obhajoby práce203,77 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27743

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.