Název: Antibiotika a rezistence některých bakteriálních druhů
Další názvy: Antibiotics and resistance some bacterial species
Autoři: Vlková, Vendula
Vedoucí práce/školitel: Chudějová Kateřina, Mgr.
Oponent: Amlerová Jana, MUDr.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/31946
Klíčová slova: antibiotika;bakteriální rezistence;enterobacteriaceae;karbapenemasy
Klíčová slova v dalším jazyce: antibiotics;bacterail resistance;enterobacteriaceae;carbapenemases
Abstrakt: Rezistence na antibiotika je poslední dobou velmi skloňovaný problém, který začíná být stále závažnější. Antibiotika se právem řadí k nejvýznamnějším medicínským objevům 20. století a jejich použití vedlo k vymizení řady chorob, či alespoň k výraznému snížení jejich výskytu a nebezpečnosti. Schopnost bakterií bránit se účinku antibiotik je z tohoto důvodu obávaným problémem. V posledních letech ustupují do pozadí klasické rezistence jako methicilin rezistentní Staphylococcus aureus, nebo širokospektré laktamasy. Předmětem zájmu se naopak stávají rezistence k záložním antibiotikům, jako jsou karbapenemy a kolistin. Tato práce přehledně zpracovává problematiku antibiotik, jejich klasifikaci a použití. Dále se zabývá mechanismy rezistencí, jejich přenosem a popisuje nejvýznamnější rezistence posledních let. Praktická část je zaměřena na detekci produkce karbapenemas u enterobakterií na základě stanovení fenotypu za použití inhibitorů.
Abstrakt v dalším jazyce: Resistance to antibiotics has been a very discussed problem, which is becoming more serious in last years. Antibiotics are rightly ranked among the most important medical discoveries of the 20th century, and their use has led to the disappearance of many diseases, or at least to a significant reduction in their incidence and dangerousness. Therefore, the ability of bacteria to prevent antibiotics is a dreaded problem. In last years classical resistance, such as methicillin-resistant Staphylococcus aureus or broad-spectrum lactamases, has moved backward. On the contrary, the subject of interest becomes resistance to "last line" antibiotics such as carbapenems and colistin. This thesis clearly deals problematic with antibiotics, their classification, and use. It also deals with resistance mechanisms, their transmission and describes the most significant resistance of recent years. The practical part is focused on the detection of the production of carbapenemases in enterobacteria based on the determination of the phenotype using inhibitors.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Antibiotika a rezistence nekterych bakterialnich kmenu - Vendula Vlkova.pdfPlný text práce1,76 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
VlkovaV_OP.pdfPosudek oponenta práce1,45 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
VlkovaV_VP.pdfPosudek vedoucího práce1,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
VlkovaV.pdfPrůběh obhajoby práce396,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/31946

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.