Název: On the Morse index of least energy nodal solutions for quasilinear elliptic problems
Další názvy: Na Morseově indexu nejméně energetických nodalní řešení pro kvazilineární eliptické problémy
Autoři: Agudelo Rico, Oscar Iván
del Pino, Manuel
Restrepo, Daniel
Velez, Carlos
Citace zdrojového dokumentu: AGUDELO RICO, O. I. ., RESTREPO, D. ., VELEZ, C. ., DEL PINO, M. ., On the Morse index of least energy nodal solutions for quasilinear elliptic problems. Calculus of Variations and Partial Differential Equations, 2020, roč. 59, č. 2, s. 1-35. ISSN: 0944-2669
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Springer
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85081013393
http://hdl.handle.net/11025/39839
ISSN: 0944-2669
Klíčová slova: Morseově indexu;nejméně energetických nodalní řešení;kvazilineární eliptické problémy
Klíčová slova v dalším jazyce: Morse index;least energy nodal solutions;quasilinear elliptic problems
Abstrakt: V tomto článku studujeme kvazilineární rovnici −ε2Δu - Δpu = f (u) v hladké ohraničené doméně Ω⊂RN s Dirichletovou okrajovou podmínkou, kde p> 2 a f je vhodná podkritická a p-superlineární funkce při ∞. Nejprve pro ϵ ≠ 0 dokážeme, že Morseův index je dva pro každé nodalní řešení s nejméně energií. Tento výsledek je inspirován a motivován předchozími výsledky A. Castra, J. Cossia a J. M. Neubergera a T. Bartsche a T. Wetha; a je spojen s výsledkem S. Cingolani a G. Vannella. Potom pro limitní případ ε = 0 dokážeme (a) existenci uzlového řešení s nejméně energií, jehož Morseův index je dva, a (b) Morseův index je dva pro každé uzlové řešení, které přísně a lokálně minimalizuje energetickou funkci na sada přípustných funkcí pro změnu znaménka.
Abstrakt v dalším jazyce: In this paper we study the quasilinear equation −ε2Δu−Δpu=f(u) in a smooth bounded domain Ω⊂RN with Dirichlet boundary condition, where p>2 and f is a suitable subcritical and p-superlinear function at ∞. First, for ϵ≠0 we prove that Morse index is two for every least energy nodal solution. This result is inspired and motivated by previous results by A. Castro, J. Cossio and J. M. Neuberger, and T. Bartsch and T. Weth; and it is connected with a result by S. Cingolani and G. Vannella. Then, for the limit case ε=0 we prove (a) the existence of a least energy nodal solution whose Morse index is two, and (b) Morse index is two for every nodal solution which strictly and locally minimizes the energy functional on the set of sign-changing admissible functions.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Springer
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
2020. Agudelo, Restrepo, Velez (CALVAR).pdf508,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39839

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD