Název: Dopady kurdských teroristických aktivit na politickou mobilizaci v tureckém Kurdistánu
Další názvy: The impacts of Kurdish terrorist activities on political mobilization in Turkish Kurdistan
Autoři: Lacina, Dominik
Vedoucí práce/školitel: Lepič Martin, Mgr.
Oponent: Vogt David, RNDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40087
Klíčová slova: turecko;kurdistán;nacionalismus;terorismus;politická mobilizace;pkk;menšina;separatismus;tak
Klíčová slova v dalším jazyce: turkey;kurdistan;nacionalism;terrorism;political mobilization;pkk;minority;separatism;tak
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá událostmi, okolnostmi a důsledky teroristických útoků, které se staly v Turecku v roce 2016. Jedná se o aktivity, které souvisejí především s nacionalistickými tendencemi kurdského obyvatelstva. Nejzásadnějším aspektem je zmonitorování důsledků teroristických útoků, a to především na politickou mobilizaci tureckých Kurdů. Nejdůležitějším aspektem k vytvoření bakalářské práce bylo získání dostatečného množství odborných informací a především dat ke zvolenému tématu. V práci nalezneme podstatné množství informací o kurdské otázce na území dnešního Turecka. Data získána z novinových článků byla analyzována kvalitativně a subjektivně porovnána pomocí diskurzivní analýzy. Z výzkumu vyplývá, že média jsou schopná ovlivnit politickou mobilizaci obyvatel i v takových případech, jakými jsou teroristické útoky. V rámci navazujícího výzkumu je možné zkoumání vlivu médií v celém konfliktu, nebo zkoumání prostorových lokalizací a cílových skupin teroristických útoku. Detailnější analýza by mohla objevit přesnější operování jednotlivých skupin, co se týče útoků nebo i nabírání dalších členů.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis deals with the events, circumstances and consequences of the terrorist attacks that took place in Turkey in 2016. These are activities that are mainly related to the nationalist tendencies of the Kurdish population. The most fundamental aspect is monitoring the consequences of terrorist attacks, especially on the political mobilization of the Turkish Kurds. The most important aspect to create a bachelor thesis was to obtain a sufficient amount of information and especially data on the chosen topic. In this work we find a substantial amount of information about the Kurdish question in the territory of today's Turkey. Data obtained from newspaper articles were analyzed qualitatively and subjectively compared using discursive analysis. Research shows that the media are able to influence the political mobilization of the population even in cases such as terrorist attacks. In the follow-up research, the possibility is to examine the influence of the media in the whole conflict or to examine the spatial locations and target groups of terrorist attacks. A more detailed analysis could reveal more accurate operation of individual groups in terms of attacks or even recruiting additional members.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP Lacina.pdfPlný text práce2,02 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci_2019-20, Lacina-1.pdfPosudek vedoucího práce122,13 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lacina_Dominik_o.pdfPosudek oponenta práce160,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lacina obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce111,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40087

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.