Název: Současný přístup k časné léčbě život ohrožujícího krvácení v přednemocniční neodkladné péči
Další názvy: Contemporary approach to early treatment of life-threatening bleeding in pre-hospital emergency care
Autoři: Machačková, Kristýna
Vedoucí práce/školitel: Pfefferová Eva, Mgr.
Oponent: Cmorej Patrik Christian, PhDr. Mgr. et Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40930
Klíčová slova: život ohrožující krvácení;přednemocniční neodkladná péče;transfuzní přípravky;krevní deriváty
Klíčová slova v dalším jazyce: life-threatening bleeding;pre-hospital emergency care;transfusion preparation;blood derivatives
Abstrakt: Bakalářská práce na téma "Současný přístup k časné léčbě život ohrožujícího krvácení v přednemocniční neodkladné péči" se zabývá převážně problematikou používání transfuzních přípravků a krevních derivátů zdravotnickými záchrannými službami v České republice. Práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou. V teoretické části se zaměřujeme na anatomii a fyziologii krve, krevní skupiny a systémy srážení krve. Ve druhé kapitole je řešena problematika zdravotnické záchranné služby, přednemocniční neodkladné péče a letecké záchranné služby. V další kapitole je popsáno život ohrožující krvácení, jeho definice, příznaky a terapie. Poslední kapitola je věnována transfuzím. Zabýváme se transfuzními přípravky, krevními deriváty, přípravou před podáním transfuze a v poslední řadě také možným potransfuzním reakcím. V praktické části popisujeme výsledky dotazníkové šetření, které bylo zaměřeno na používání transfuzních přípravků a krevních derivátů v přednemocniční neodkladné péči a dále na výhody a nevýhody jejich používání. Dalším tématem praktické části je porovnání léčby život ohrožujícího krvácení mezi zdravotnickými záchrannými službami a analýza používání krystaloidních a koloidních roztoků.
Abstrakt v dalším jazyce: Bachelor thesis on topic "Contemporary approach to early treatment of life-threatening bleeding in pre-hospital emergency care" deals with predominantly problematics use of transfusion preparations and blood derivatives by emergency medical services in the Czech Republic. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. In the theoretical part we focus on the anatomy and physiology of blood, blood groups and blood clotting systems. The second chapter solves problematics emergency medical care, the pre-hospital emergency care and the air rescue service. The next chapter describes life-threatening bleeding, its definition, symptoms and therapy. The last chapter deals with transfusions and its divided into transfusion preparations, blood derivatives, preparations before administration transfusion and lastly possible post-transfusion reactions. In the practical part we describe results of survey which concentrates on the use of transfusion preparations, blood derivaton in pre-hospital emergency care and on the advantages and disadvantages of their use. Next topic in the practical part compares therapy life-threatening bleeding between the emergency medical care and analysis of using crystalloid and colloidal solutions.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Machackova_Kristyna_ZDZ_BP.pdfPlný text práce2,04 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Machackova_VP.pdfPosudek vedoucího práce407,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Machackova_OP.pdfPosudek oponenta práce359,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Machackova.pdfPrůběh obhajoby práce347,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40930

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.