Název: Comparison of Home Advantage in European Football Leagues
Další názvy: Srovnání výhody domácího prostředí v evropských fotbalových ligách
Autoři: Marek, Patrice
Vávra, František
Citace zdrojového dokumentu: MAREK, P., VÁVRA, F. Comparison of Home Advantage in European Football Leagues. Risks, 2020, roč. 8, č. 3, s. 1-13. ISSN 2227-9091.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: MDPI
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85093877119
http://hdl.handle.net/11025/42536
ISSN: 2227-9091
Klíčová slova: domácí výhoda;výkonnostní analýza;fotbal;Jeffreyho divergence;srovnání;test homogenity dvou výběrů
Klíčová slova v dalším jazyce: home advantage;performance analysis;football;Jeffrey divergence;comparison;test for homogeneity of parallel samples
Abstrakt: Domácí výhoda ve sportu je důležitá pro trenéry, hráče, fanoušky a komentátory a má klíčovou roli ve sportovních předpovědních modelech. Tato práce staví na výsledcích nedávného výzkumu, který - místo získaných bodů - používá vstřelené a obdržené góly k tomu, aby popsal výhodu domácího prostředí, což nabízí detailnější pohled na tento jev. Prezentovaný popis chápe domácí výhodu v ligách jako náhodnou proměnnou, kterou lze popsat trinomickým rozdělením. Tento článek používá tohoto popisu k tomu, aby nabídl nové způsoby srovnání domácích výhod v různých ligách - postupy jsou založeny na Jeffreyho divergenci a testu homogenity. Dále je vyvinut heuristický postup - založený na vzdálenostech mezi pravděpodobnostními popisy domácí výhody v ligách - pro identifikaci lig s podobnou domácí výhodou. Veřejně dostupná data jsou použita k demonstraci prezentovaných postupů v 19 evropských fotbalových ligách v období 2007/2008 až 2016/2017 a také pro jednotlivé týmy v rámci daných lig v jedné sezoně. Celkově byla nejvyšší míra domácí výhody zjištěna v nejvyšší řecké fotbalové lize a nejnižší ve čtvrté anglické fotbalové lize.
Abstrakt v dalším jazyce: Home advantage in sports is important for coaches, players, fans, and commentators and has a key role in sports prediction models. This paper builds on results of recent research that—instead of points gained—used goals scored and goals conceded to describe home advantage. This offers more detailed look at this phenomenon. Presented description understands a home advantage in leagues as a random variable that can be described by a trinomial distribution. The paper uses this description to offer new ways of home advantage comparison—based on the Jeffrey divergence and the test for homogeneity—in different leagues. Next, a heuristic procedure—based on distances between probability descriptions of home advantage in leagues—is developed for identification of leagues with similar home advantage. Publicly available data are used for demonstration of presented procedures in 19 European football leagues between the 2007/2008 and 2016/2017 seasons, and for individual teams of one league in one season. Overall, the highest home advantage rate was identified in the highest Greek football league, and the lowest was identified in the fourth level English football league.
Práva: © MDPI
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)
Články / Articles (KMA)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
risks-08-00087.pdf386,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/42536

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD