Název: Oprava tělesa ventilu parní turbíny svařováním
Další názvy: Repair of steam turbine valve by welding
Autoři: Kříž, Antonín
Vilcsek, Igor
Kaleta, Karel
Citace zdrojového dokumentu: KŘÍŽ, A., VILCSEK, I., KALETA, K. Oprava tělesa ventilu parní turbíny svařováním. In: Technická konference 2020. Brno: TESYDO s.r.o., 2020. s. 006-1 - 006-19. ISBN 978-80-87102-28-2.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Tesydo, s.r.o.
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/42762
ISBN: 978-80-87102-28-2
Klíčová slova: Oprava;parní turbína;svařování
Klíčová slova v dalším jazyce: Repair;steam turbine;welding
Abstrakt: Tento příspěvek vychází z již publikovaného příspěvku „Dopad opravy ventilu parní turbíny svařováním na změnu materiálových vlastností“ a svoji pozornost věnuje především technologii opravy svařováním. Pro stanovení technologie a posouzení její správnosti se musí vyhodnotit celá řada vlastností původního materiálu, svarového kovu a především tepelně ovlivněné oblasti. V příspěvku je zachycen případ opravy tělesa ventilu parní turbíny, která byla vyřazena a oprava byla provedena za účelem vytvoření správného technologického postupu svařování s vyhodnocením výsledných vlastností, tak jak předepisují kvalifikace WPQR a WPS dle ČSN EN ISO 15609-1 a ČSN EN ISO 15614-7. Tyto poznatky se týkají vlastností lité oceli ČSN 422740 a metody svařování 111 dle normy ČSN EN ISO 4063. V příspěvku jsou uvedeny nejen poznatky týkající se postupu opravy daného poškození, ale také poznatky vztažené k původnímu stavu exploatované oceli a ke změně vlastností v důsledku vneseného tepla, chemického promíšení, a vystavení střídajícím teplotám během vyvaření 97 housenek.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper is based on the already published paper "The impact of steam turbine valve repair by welding on the change of material properties" and pays particular attention to the technology of welding repair. To determine the technology and assess its accuracy, a number of properties of the original material, the weld metal and especially the heat affected zone must be evaluated. The paper describes the case of repair of the steam turbine valve body, which was discarded and the repair was performed in order to create the correct technological procedure of welding with evaluation of the resulting properties, as prescribed by WPQR and WPS qualifications according to ČSN EN ISO 15609-1 and ČSN EN ISO 15614-7. These findings relate to the properties of cast steel ČSN 422740 and welding method 111 according to the standard ČSN EN ISO 4063. The paper presents not only knowledge about the process of repairing the damage, but also knowledge related to the original state of the exploited steel and the change in properties due to heat input, chemical mixing, and exposure to alternating temperatures during welding 97 welds.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Tesydo
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (KMM)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Kriz_TESYDO_2020.pdf14,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/42762

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD