Název: Analýza vybraného druhu kriminality ve zvoleném regionu České republiky
Další názvy: Analysis of the selected type of crime in the chosen region of the Czech Republic
Autoři: Mimra, Miroslav
Vedoucí práce/školitel: Louda Tomáš, JUDr. CSc.
Oponent: Sailer Jan, Ing. PhD.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43400
Klíčová slova: kriminalita;trestný čin;analýza kriminality;struktura kriminality;hlavní město praha;oběť;prevence
Klíčová slova v dalším jazyce: criminality;crime;crime analysis;crime structure;criminal acts;the capital city of prague;victim;prevention
Abstrakt: Tato diplomová práce je rozdělena do dvou částí: na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je založena na vymezení základních termínů souvisejících s kriminologií a kriminalitou. Dále jsou popsány některé druhy kriminality, příčiny kriminality, způsoby prevence a možnosti kontroly kriminality. Praktická část práce uvádí výsledky analýzy dat registrovaných trestných činů v období let 2010 až 2020. Jak ukazují výsledky analýzy, ve sledovaném období docházelo meziročně k průměrnému poklesu celkové kriminality o 6 % v Praze i ČR. Došlo také ke změnám ve struktuře kriminality. Míra objasněnosti kriminality ve sledovaném období průměrně meziročně rostla o 2 % v Praze i ČR. Průměrná objasněnost celkové kriminality činí v Praze jen 22,96 % a v ČR 43,62 %. Index kriminality přepočtený na jeden tisíc obyvatel v Praze dosahuje hodnoty 48,93 a v ČR 23,90. Kriminalita v Praze je tak dvojnásobná. Problémem je vysoká recidiva v Praze (40,53 %) i v ČR (47,83 %). Zde je prostor ke zlepšení. Nezanedbatelný je i podíl trestných činů spáchaných pod vlivem návykových látek (v Praze 16,65 % a v ČR 13,38 %), jakož i pod vlivem alkoholu (v Praze 10,30 % a v ČR 13,38 %). I zde je velký prostor pro zlepšení. Na základě testování stanovených hypotéz se nepodařilo ve sledovaném období prokázat, že růst počtu obyvatel v Praze nebo v ČR má vliv na zvyšování kriminality, nebo že s růstem počtu cizinců dochází ke zvyšování kriminality. Potvrdila se však hypotéza, že v Praze a v ČR s poklesem nezaměstnanosti dochází k poklesu kriminality, jakožto že i růst průměrné hrubé mzdy a HDP vede k poklesu kriminality. Poslední testovaná hypotéza neprokázala, že by ve sledovaném období s růstem zalidnění docházelo k růstu kriminality. V závěrečné části práce je proveden rozbor vývoje a struktury násilné, mravnostní, majetkové, ostatní, zbývající a hospodářské kriminality.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis is divided into two main sections: a theoretical one and a practical one. The theoretical part is based on relevant literary sources with the aim to describe some specific types of crime and criminal acts, the reason why they come into existence and which possibilities there are to keep them under control and to prevent them in the future The aim of the practical part of this thesis is to summarise the results of the data analysis regarding the crime commited and registered in the time period 2010 - 2020 in a chosen region (Prague) and in the Czech Republic. Also, six hypotheses (H1 - H6) regarding a few possible factors influencing criminal acts were constructed and tested in order to determinate if some specific conditions can increase the crime rate. For example, the hypothesis was proven that the decreasing unemployment rate and the increasing gross salary as well as the growing GDP (gross domestic product) have a positive influence causing a significant decrease in level of crime. In the last part of this thesis, an analysis of development and structure of criminality was conducted concerning crime of violence, crimes against morality, property criminality, economic crime and other kinds of crime.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Mimra_Miroslav.pdfPlný text práce39,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mimra+DPP+-+posudek+OP.pdfPosudek oponenta práce1,19 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mimra+DPP+-+posudek+VP.pdfPosudek vedoucího práce688,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mimra+DPP+-+protokol+DP.pdfPrůběh obhajoby práce317,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43400

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.