Název: | What about dinner? Chemical and microresidue analysis reveals the function of late neolithic ceramic pans. |
Další názvy: | A co večeře? Chemická a mikrozbytková analýza odhaluje funkci pozdně neolitických keramických pánví. |
Autoři: | BENES, Jaromir TODOROSKA, Valentina BUDILOVA, Kristyna KOVARNIK, Jaromir Pavelka, Jaroslav ATANASOSKA, Nevenka BUMEL, Jiri FLORENZANO, Assunta MAJEROVICOVA, Tereza VONDROVSKY, Vaclav PTAKOVA, Michaela BEDNAR, Petr RICHTERA, Lukas KUCERA, Lukas |
Citace zdrojového dokumentu: | BENES, J. TODOROSKA, V. BUDILOVA, K. KOVARNIK, J. PAVELKA, J. ATANASOSKA, N. BUMEL, J. FLORENZANO, A. MAJEROVICOVA, T. VONDROVSKY, V. PTAKOVA, M. BEDNAR, P. RICHTERA, L. KUCERA, L. What about dinner? Chemical and microresidue analysis reveals the function of late neolithic ceramic pans.. Molecules, 2021, roč. 26, č. 11, s. Nestránkováno. ISSN: 1420-3049 |
Datum vydání: | 2021 |
Nakladatel: | MDPI |
Typ dokumentu: | článek article |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/47090 |
ISSN: | 1420-3049 |
Klíčová slova: | archeobotanika;keramická nádoba;cholesterol;škůdci;fytolity;škrob;proteiny;plynová chromatografie |
Klíčová slova v dalším jazyce: | archaeobotany;ceramic vessel;cholesterol;pests;phytoliths;starch;proteins;gas chromatography |
Abstrakt: | V pozdně neolitickém nalezišti Ustie na Drim, v severní části jezera Ohrid (Severní Makedonie), v odkrytém v roce 1962, se nalezly keramické fragmenty velkých plochých podlouhlých pánví. Tyto artefakty by mohly být datovány relativní chronologií zhruba do doby kolem 5200–5000 před naším letopočtem. Keramické pánve byly podle tvaru a technologických vlastností pravděpodobně používány k pečení. Přichycené materiály na povrchu studovaných fragmentů pánve byly odebrány pro následné chemické a mikroskopické analýzy (tj. analýzy škrobu, fytolitů a mikroskopických zvířecích pozůstatků). Imunologická metoda odhalila ve vzorcích přítomnost bílkovin z prasat. Přítomnost organických zbytků živočišného původu byla navíc potvrzena detekcí cholesterolu pomocí plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Analýza detekovaných mikroskopických botanických objektů odhalila škrobová zrna několika rostlin (tj. dubu, orobince a trav). Na základě našich údajů předpokládáme, že keramické pánve z Ústí na Drim byly použity pro přípravu jídel obsahujících maso z běžných hospodářských zvířat v kombinaci s obilovinami a planě rostoucími rostlinami. |
Abstrakt v dalším jazyce: | The Late Neolithic palafitte site, Ustie na Drim, in the northern part of Lake Ohrid (North Macedonia), excavated in 1962, offered ceramic fragments of large, flat, elongated pans. These artifacts could be dated by relative chronology to roughly around 5200–5000 BC. According to their shape and technological traits, the ceramic pans were probably used for baking. The attached materials on the surface of studied pan fragments were sampled for consequent chemical and microscopical analyses (i.e., analyses of starch, phytoliths, and microscopic animal remains). An immunological method revealed the presence of pork proteins in samples. The presence of organic residues of animal origin was, moreover, confirmed by the detection of cholesterol using gas chromatography coupled to mass spectrometry. Analysis of detected microscopic botanical objects revealed starch grains of several plants (i.e., oak, cattail, and grasses). An interesting find was the hair of a beetle larva, which could be interpreted contextually as the khapra beetle, a pest of grain and flour. Based on our data, we suppose that the ceramic pans from Ustie na Drim were used for the preparation of meals containing meat from common livestock in combination with cereals and wild plants. |
Práva: | © authors |
Vyskytuje se v kolekcích: | Články / Articles (CBG) OBD |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|
molecules-26-03391-v2 (1).pdf | 4,28 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/47090
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.