Název: Současné nároky na popularizaci a popularizátora v astronomii
Další názvy: Contemporary requirements to popularization and to a populariser in astronomy
Autoři: Grygar, Jiří
Citace zdrojového dokumentu: KÉHAR, O. (ed.) Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo... Kašperské hory 2016, s. 31-34.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/47612
https://kof.zcu.cz/ak/astro/2016/sbor/Astronomie2016_sbornik.pdf
ISBN: 978-80-261-0796-5
Abstrakt: V r. 1976 se konala v Brně panelová diskuse o popularizaci astronomie z iniciativy České astronomické společnosti. Od té doby došlo k podstatným změnám v technických možnostech a rozsahu popularizace. Rozvoj internetu a pokrok v schopnostech rychlého vyhledávání dat, trojrozměrné zobrazování a rychlé ukládání obrovských datových souborů přinesl téměř neomezené příležitosti, jak předávat astronomické poznatky různorodému publiku od dětí přes dospělé až po seniory, ale také je poskytovat politikům a byznysmanům. Internet umožnil demokratické rozšiřování vědeckých poznatků, ale je i zrádný, protože většina údajů v něm neprochází recenzním řízením.
Abstrakt v dalším jazyce: n 1976, a panel discussion about the popularization of astronomy was held in Brno under the auspices of the Czech Astronomical Society. Since then enormous changes in the technical possibilities and scope of popularization occurred. Expansion of internet advances of search engines, 3D visualization and progress in storage of big data gave us almost unlimited possibilities how to deliver astronomy knowledge to various audiences from children up to adults and seniors, also to politicians and businessmen. However, internet that brought democracy to disseminating science knowledge is rather treacherous because its information is usually not peer reviewed.
Vyskytuje se v kolekcích:Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo...
Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo...

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
tiraz.pdfPlný text318,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Astronomie2016_sbornik-31-34.pdfPlný text276,63 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47612

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.