Název: Soudní výklad smluvních podmínek FIDIC. Smluvní závazek či náhrada škody?
Další názvy: Judicial interpretation of FIDIC terms and conditions. Contractual obligation or damages?
Autoři: Špačková, Dita
Citace zdrojového dokumentu: ŠPAČKOVÁ, D. Soudní výklad smluvních podmínek FIDIC. Smluvní závazek či náhrada škody?. Silnice a železnice, 2022, roč. 17, č. 1, s. 90-92. ISSN: 1801-822X
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Konstrukce Media
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/47655
ISSN: 1801-822X
Klíčová slova: smluvní podmínky FIDIC;náhrada škody;zhotovitel;objednatel
Klíčová slova v dalším jazyce: FIDIC Terms and Conditions;damages;contractor;client
Abstrakt: Autorka v článku analyzuje a hodnotí aktuálně vydaná rozhodnutí Městského soudu v Praze jako soudu prvního stupně a Vrchního soudu v Praze jako jeho odvolací instance. Rozsudky se zabývají rozhodováním o nároku na náhradu nákladů žalobce (zhotovitele) za prodlení žalovaného (objednatele) s předáním stavebního povolení, předáním části staveniště a nálezů z výkopu, resp. archeologických nálezů, podle smlouvy o dílo, jejíž součástí jsou obchodní podmínky FIDIC. Autorka dospívá k závěru, že soudy obou stupňů rozhodly nesprávně, když přehodnotily smluvní nárok vyplývající z dohody smluvních stran o zákonném nároku na náhradu škody. Článek polemizuje s těmito rozhodnutími soudů a vyvrací jejich právní posouzení.
Abstrakt v dalším jazyce: In the paper, the author analyses and evaluates the currently issued judgments of the Municipal Court in Prague as the court of first instance and the High Court in Prague as its appellate instance. The judgments deal with decisions on the claim for reimbursement of the plaintiff's (contractor´s) costs for the defendant's (client´s) delay with the handover of building permits, handover of part of the construction site and excavation findings, resp. archaeological finds, under the contract of work which includes the FIDIC Terms and Conditions. The author concludes that the courts of both levels ruled incorrectly when reassessing the contractual claim arising from the agreement of the contracting parties to the legal claim for damages. The paper disputes these court decisions and refutes their legal assessment.
Práva: Plný text není přístupný.
© Konstrukce Media
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KOP)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
ŘSD_2022-04-25_12-21-42.pdf3,4 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47655

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD