Název: Multidisciplinární spolupráce při výzkumu stanovení hladin protilátek IgG a IgM u onemocnění COVID 19
Autoři: Maffei Svobodová, Ludmila
Hrdý, Jiří
Zeman, Jan
Štěpánek, Lubomír
Citace zdrojového dokumentu: FREI, Jiří ed. Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XI. a jarní/podzimní konference ČAS Region plzeňský : recenzovaný sborník z kongresu s mezinárodními příspěvky. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta zdravotnických studií. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence, 2022, s. 7-16.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta zdravotnických studií. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence
Typ dokumentu: conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/49830
Klíčová slova: SARS-CoV-2;COVID-19;Pfizer;vakcína;protilátky IgG a IgM
Klíčová slova v dalším jazyce: SARS-CoV-2;COVID-19;Pfizer;vaccination;antibodies IgG and IgM
Abstrakt: Onemocnění COVID-19 postihlo celý svět za poslední 2 roky. Obyvatelé byli vystaveni nebývalé míře rizika onemocnění virem SARS-CoV-2, který stále je přítomen okolo nás všech, avšak pomocí zavedení vakcinace se jej podařilo částečně uvést pod kontrolu. V rámci studie, kterou jsme navrhli, bylo zjištěno, že vakcinace v kombinaci s prodělaným onemocněním COVID-19 chrání před závažným průběhem i možným úmrtím. Na studii se podílel multidisciplinární tým složený všeobecnou sestrou, statistikem a odborníkem na imunologii. Byly sledovány hladiny specifických protilátek IgG a IgM, které jsou jasným ukazatelem stavu imunitního systému organismu. Vybraní dobrovolníci byli po vakcinování firmou Pfizer BioNTech v období prosinec 2020 – listopad 2021.
Abstrakt v dalším jazyce: COVID-19 has affected the entire globe in the last 2 years. Residents have been exposed to an unprecedented level of risk of the SARS-CoV-2 virus, which is still present around all of us, but with the introduction of vaccination, it has been partially brought under control. In a study we designed, vaccination in combination with past COVID-19 disease was found to protect against serious progression and possible death. A multisdisciplinary team of nurses, statisticians and immunologists participated in the study. The levels of specific IgG and IgM antibodies were monitored, which are a clear indicator of the state of the body's immune system. The selected volunteers were vaccinated by Pfizer BioNTech in the period December 2020 - November 2021.
Práva: © autoři
Vyskytuje se v kolekcích:Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XII. (2022)
Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XII. (2022)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-2022-10-19.pdfPlný text322,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
uvod.pdfPlný text76,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/49830

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.