Název: Vysokoteplotní ultrazvukové zkoušení homogenních svarových spojů
Další názvy: High temperature ultrasonic testing of homogenous welded joints
Autoři: Veselá, Jana
Mareš, Pavel
Citace zdrojového dokumentu: Životnost komponent energetických zařízení. Sborník ze 17. konference: 18. – 20. října 2022. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2022, s. 81-86.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2022/11/sbornik-srni_2022.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50582
ISBN: 978-80-261-1109-2
Klíčová slova: ultrazvukové zkoušení;svarový spoj;trubkové těleso
Klíčová slova v dalším jazyce: ultrasonic testing;welded joint;tubular bodies
Abstrakt: Laboratorní ultrazvukové zkoušení svarového spoje bylo realizováno na trubkových tělesech o rozměru 89 x 6 mm. Zkoušení bylo realizováno k ověření zkušebního systému z pohledu detekce zvoleného typu vad při zvolené teplotě. Zkušební systém zahrnuje ultrazvukový, chla- dící a manipulační podsystémy. Zkoušení bylo v první etapě realizováno v rozsahu teplot od 50 °C do 350 °C v kroku po 50 °C na trubkových tělesech. Cílem bylo ověřit vysokoteplotní klíny, systém chlazení, vysokoteplotní vazební prostředek i manipulátor SKOOT HT s ohledem na teplotu, dobu expozice i prostorové požadavky celého systému. Součástí ultrazvukového systému je software určený k simulaci ultrazvukového zkoušení do teploty 350 °C. Na základě výsledků jsou v druhé etapě zkoušeny desková tělesa o tloušťce 10 a 25 mm do teploty 200 °C. Současně je plánováno realizovat měření na jaderné elektrárně za provozní teploty, která u uvažovaných svarových spojů nepřesahuje 200 °C. V rámci zkoušení vznikají inspekční postupy a bezpečný pracovní postup, nezbytný k provádění zkoušení za vysokých teplot nejen z pohledu bezpečnosti práce, ale i návaznosti a konání jednotlivých kroků zkoušení pro zachování opakovatelnosti měření.
Abstrakt v dalším jazyce: Laboratory ultrasonic testing of the welded joint was performed on tubular bodies measuring 89 x 6 mm. The testing was performed to verify the test system in terms of detecting the selected type of defects at the selected temperature. The test system includes ultrasonic, cooling, and handling subsystems. The testing was carried out in the first stage in the temperature range from 50 °C to 350 °C in steps of 50 °C on tubular test pieces. The aim was to verify the high-temperature wedges, the cooling system, the high-temperature coupling means, and the SKOOT HT manipulator regarding the entire system's temperature, exposure time, and space requirements. The ultrasonic system includes software designed to simulate ultrasonic testing up to a temperature of 350 °C. Based on the results, plate test pieces with a thickness of 10 and 25 mm up to a temperature of 200 °C are tested in the second stage. At the same time, it is planned to carry out measurements at the nuclear power plant at operating temperatures that do not exceed 200 °C for the considered welded joints. As part of the testing, inspection procedures and a safe working procedure are created; necessary to perform testing at high temperatures not only from the point of view of work safety but also the continuity and holding of the individual testing steps to maintain the repeatability of the measurements.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Životnost komponent energetických zařízení 2022
Životnost komponent energetických zařízení 2022

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
uvodni strany.pdfPlný text3,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni_2022-125-130.pdfPlný text429,84 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50582

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.