Název: Nová definice korozních rizik pro turbínu a její diagnostiku
Další názvy: New definition of corrosion risk assessment for turbine and its diagnosis
Autoři: Jiříček, Ivo
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník z 13. konference 16. – 18. říjen 2018. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2018, s. 51-52.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sbornik-srni2018.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50973
ISBN: 978-80-261-0794-1
Klíčová slova: parní turbína;koroze;diagnostika
Klíčová slova v dalším jazyce: steam turbine;corrosion;diagnostics
Abstrakt: V práci je popsána současně používaná definice a klasifikace korozních rizik pro materiály turbín, která je nově doplněna o dvě kritéria. Vedle doporučení metodik pro odběr a analýzu nánosů je motivací vytvoření takových kritérií hodnocení, kterými by bylo možno identifikovat rizikové provozy, a úpravami jejich chemických režimů předcházet plošným a lokálním formám korozního napadení materiálů. Jako příklad může sloužit nedávná porucha turbíny, způsobená korozním účinkem nečistot z páry. Je ukázáno, že minulá praxe, kdy protokoly z analýz nánosů zůstávaly u objednatele a často se tak nedostaly na inkriminované provozy, nebyla optimální. Současná praxe ČEZ, vytvářející protokoly vstupující do databáze LTO ́s, je z tohoto hlediska krokem správným směrem.
Abstrakt v dalším jazyce: Paper describes the currently used definition and classification of corrosion risk assessment for turbine materials, which is newly supplemented by two criteria. In addition to recommending methodologies for the collection and analysis of deposition, the motivation is to create evaluation criteria that would be able to identify the risk level of power plants units and modify their chemical regimes to prevent general and local forms of corrosive attack of materials. An example of this may be the recent turbine failure due to the corrosion effect of steam impurities. It is shown that past practice, when the deposit analysis protocols remained with the turbine producer and often did not reach the incriminated units, was not optimal. Current practice of CEZ, creating protocols entering the LTO's (Long-Time Operation) database, is in this respect a step in the right direction.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2018
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2018

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni2018-99-100.pdfPlný text204,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni2018_uvod_tiraz.pdfPlný text4,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50973

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.