Název: Socio-ekonomické aspekty udržitelného rozvoje obcí
Další názvy: Socio-economic aspects of sustainable development of municipalities
Autoři: Vyhnis, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Hejduková Pavlína, Ing. Ph.D.
Oponent: Pokorný Jan, Ing. Mgr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52156
Klíčová slova: udržitelný rozvoj;udržitelnost;správa měst;socio-ekonomické přínosy;rozpočet města
Klíčová slova v dalším jazyce: sustainable development;sustainability;urban governance;socio-economic benefits;city budget
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá problematikou udržitelnosti v řízení a plánování obcí. Součástí práce je představení pojmu udržitelný rozvoj a jeho význam pro správu měst. V praktické části jsou uvedeny konkrétní obce, které byly vybrány podle hodnoty indexu kvality života místních obyvatel. Jednotlivé obce jsou analyzovány z pohledu implementace udržitelnosti do organizování projektů a procesů řešících hlavní problémy vybrané obce. Při analýze je kladen důraz na rozdělení rozpočtu do jednotlivých oblastí udržitelného rozvoje řízení obcí. Na základě výsledků jsou jednotlivé obce porovnány. Následně jsou uvedeny příklady dobré a špatné praxe řízení obcí, z čehož vyplývá zhodnocení a následná doporučení pro konkrétní obce.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with the issue of sustainability in municipal management and planning. The thesis includes an introduction to the concept of sustainable development and its relevance to urban governance. In the practical part, specific municipalities are listed, which were selected according to the value of the quality of life index of local inhabitants. The individual municipalities are analyzed in terms of the implementation of sustainability in the organization of projects and processes addressing the main problems of the selected municipality. In the analysis, emphasis is placed on the allocation of the budget to the different areas of sustainable development management of the municipalities. Based on the results, the different municipalities are compared. Examples of good and bad municipal management practices are then given, resulting in evaluations and subsequent recommendations for specific municipalities.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_LukasVyhnis.pdfPlný text práce1,95 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Vyhnis_VP.pdfPosudek vedoucího práce243,8 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Vyhnis_OP.pdfPosudek oponenta práce125,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce38,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52156

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.