Název: Zapojení koridoru řeky Chrudimky do urbanistické struktury města Pardubice
Další názvy: Integration of the Chrudimka river into the urban structure of the city of Pardubice
Autoři: Gruberová, Silvie
Vedoucí práce/školitel: Kopp Jan, Doc. RNDr. Ph.D.
Oponent: Novotná Marie, Doc. RNDr. CSc.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52651
Klíčová slova: řeka chrudimka;město pardubice;rozvoj města;pocitové mapování;plánování města
Klíčová slova v dalším jazyce: the chrudimka river;the city of pardubice;city development;feeling mapping;urban planning
Abstrakt: Tato diplomová práce se věnuje zapojení koridoru řeky Chrudimky ve městě Pardubice. Konkrétně se jedná o úsek Chrudimky od soutoku s řekou Labe po most Červeňák. Teoretická část se zabývá obecnou problematikou řeky ve městech, plánováním ve městě Pardubice a příklady praxe z českých i zahraničních měst. V praktické části bylo ve vymezeném území provedeno terénní šetření, během nějž byl zmapován přístup k vodě, typ břehu, vizuální kontakt s řekou, břehová vegetace, komunikační vazba v souvislosti s pěšími a cyklostezkami. Dále bylo provedeno pocitové mapování, jehož úkolem bylo zjistit, jak občané Pardubic vnímají okolí řeky Chrudimky. Praktická část je dále věnována souhrnnému zhodnocení současného stavu a bariér rozvoje podél řeky a na závěr jsou navržena opatření, která by do budoucna mohla přispět zlepšení.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis focuses on the integration of the Chrudimka River corridor in the city of Pardubice. Specifically, it concerns the section of the Chrudimka River from the confluence with the Elbe River to the Červeňák Bridge. The theoretical part deals with the general issue of the river in cities, planning in the city of Pardubice and examples of practice from Czech and foreign cities. In the practical part there were a field survey was carried out in the defined area, during which access to the water, type of bank, visual contact with the river, bank vegetation, communication links in connection with pedestrian and cycle paths were mapped. A feeling mapping was also carried out, the aim of which was to find out how the citizens of Pardubice perceive the surroundings of the Chrudimka River. The practical part is furthermore devoted to a summary assessment of the current state and barriers to development along the river and finally, measures that could contribute to future improvements are proposed.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KGE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Gruberova.pdfPlný text práce20,13 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP Gruberova VP.pdfPosudek vedoucího práce124,06 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP Gruberova OP.pdfPosudek oponenta práce394,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce38,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52651

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.