Název: Degenerativní změny čelistního kloubu
Další názvy: Degenerative Changes of Temporomandibular Joint
Autoři: Škornová, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Kott Otto, MUDr. CSc.
Oponent: Mařík Ivo, Prof. MUDr. CSc.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53210
Klíčová slova: temporomandibulární kloub;discus articularis;degenerativní změny;osteoartróza;rehabilitace
Klíčová slova v dalším jazyce: temporomandibular joint;discus articularis;degenerative changes;osteoarthritis;rehabilitation
Abstrakt: Tato práce se zabývá degenerativními změnami čelistního kloubu, které jsou častou příčinou bolesti a problematiky v dané oblasti a možnostmi rehabilitační intervence. Práce je zpracována formou literární rešerše s cílem shromáždit a porovnat dosavadní informace o problematice dané oblasti. V práci je přiblížena celková anatomie čelistního kloubu, biomechanika, etiologie a patofyziologie poruch temporomandibulárního kloubu. V následující kapitole jsou popsány jednotlivé stupně degenerativních změn, diagnostické metody a možnosti léčby. V rešeršní části se zabýváme možnostmi rehabilitační intervence u onemocnění čelistního kloubu a jejími vlivy na symptomy doprovázející poruchu. Studie měli za cíl zmapovat možnosti rehabilitační intervence u poruch čelistního kloubu a její vlivy na přidružené symptomy.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachalor thesis deals with degenerative changes in the temporomandibular joint, which are a common cause of pain and problems in the area, as well as options for rehabilitation intervention. The work is processed in the form of a literary research with the aim of collecting and comparing existing information on the issue. The work explains the overall anatomy of the temporomandibular joint, biomechanics, etiology and pathophysiology of temporomandibular joint disorders. In the following chapter, individual stages of degenerative changes, diagnostic methods and treatment options are described. In the research section, we focus on the possibilities of rehabilitation intervention for temporomandibular joint disorders and their effects on the accompanying symptoms. The studies aimed to map the possibilities of rehabilitation intervention for temporomandibular joint disorders and their effects on associated symptoms.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Skornova_Tereza_FYT_BP.pdfPlný text práce1,18 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
1_BP_VP_Skornova.pdfPosudek vedoucího práce292,91 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
2_BP_OPONENT_POSUDEK_Skornova.pdfPosudek oponenta práce348,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Skornova.pdfPrůběh obhajoby práce352,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53210

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.