Název: Souvislost hladin vitaminu D s onemocněním COVID-19
Další názvy: Association of vitamin D concentrations with COVID-19 disease
Autoři: Chmelařová, Eliška
Vedoucí práce/školitel: Karlíková Marie, RNDr. Ph.D.
Oponent: Pazdiora Petr, Prof. MUDr. CSc.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53482
Klíčová slova: vitamin d;deficit vitaminu d;covid-19;sars-cov-2;virus;ace2;imunitní systém;cytokinová bouře;laboratorní diagnostika
Klíčová slova v dalším jazyce: vitamin d;vitamin d defficiency;covid-19;sars-cov-2;virus;ace2;immune sys-tem;cytokine storm;laboratory diagnosis
Abstrakt: Tato práce se zaměřuje na studium vztahu mezi sérovou hladinou vitaminu D a závažností průběhu onemocnění COVID-19, zároveň je zkoumán vliv věku a pohlaví na stav zásobení vitaminem D. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá charakteristikou vitaminu D, zejména jeho pleiotropními účinky na organismus s důrazem na jeho významnou roli v imunitním systému. Je zde také popsána problematika jeho nedostatku v populaci. Další část se zaměřuje na původce onemocnění - virus SARS-CoV-2 a klinický průběh onemocnění COVID-19. V závěru teoretické části jsou shrnuty poznatky o úloze vitaminu D při infekci virem SARS-CoV-2. Praktická část se zabývá statistickým vyhodnocením naměřených hladin 25(OH)D u pacientů s COVID-19 s různě těžkým průběhem a následným srovnáváním s hodnotami 25(OH)D u subjektů bez COVID-19. Práce prokázala vztah mezi množstvím 25(OH)D v krvi a závažností průběhu COVID-19.
Abstrakt v dalším jazyce: This study focuses on the possible relationship between vitamin D levels and the severity of the course of COVID-19, as well as the possible influence of age and gender on vitamin D status. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part focuses on the characteristics of vitamin D, especially its pleiotropic effects on the organism with emphasis on its important role in the immune system. The problem of its deficiency in the population is also described. The next part focuses on the causative agent of the disease - the SARS-CoV-2 virus and the clinical course of the disease COVID-19. The theoretical part concludes with a summary of the role of vitamin D in COVID-19. The practical part focuses on statistical evaluation of measured 25(OH)D levels in COVID-19 patients with different severity and subsequent comparison with 25(OH)D levels in subjects without COVID-19 infection. The thesis proves a relationship between the amount of 25(OH)D in the blood and the severity of the course of COVID-19.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Chmelarova_Eliska_ZL_BP.pdfPlný text práce1,07 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Chmelarova_VP.pdfPosudek vedoucího práce1,47 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Chmelarova_OP.pdfPosudek oponenta práce1,82 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Chmelarova.pdfPrůběh obhajoby práce367,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53482

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.