Název: Realizace virtuálního domácího asistenta na základě technologie počítačového vidění
Další názvy: Implementation of a virtual home assistant based on computer vision technology
Autoři: Gudovich, Andrei
Vedoucí práce/školitel: Veřtát Ivo, Ing. Ph.D.
Oponent: Mráz Jan, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53530
Klíčová slova: počítačové vidění;domácí asistent;asistované bydlení;goodle mediapipe;odhad polohy těla;odhad gest;neuronová síť.
Klíčová slova v dalším jazyce: home assistant;ambient assisted living;computer vision;google mediapipe;neural network;pose estimation;gesture estimation.
Abstrakt: Tématem této práce je prostudovat možnost využití technologie počítačového vidění pro rozšíření funkčnosti virtuálního domácího asistenta pro chytrou domácnost. Práce popisuje proces tvorby virtuálního asistenta pro chytré domácnosti v kontextu konceptu Ambient Assisted Living (AAL) pro seniory. AAL zahrnuje používání zařízení a způsobů, jak zajistit, aby starší lidé byli schopni dožívat v domově v bezpečí s podporou monitirovacích systemů. Tyto technologie usnadňují život seniorů a do určité míry zvysuji jich samostatnost. Hlavními funkcemi implementovaného virtuálního asistenta jsou sběr statistických informací o činnosti uživatele, zjišťování jeho stavu a reakce na mimořádné události. Mezi další funkce patří možnost ovládat zařízení chytré domácnosti pomocí gest. Pro polohu těla, aktivitu a rozpoznávání gest se používá technologie hlubokého strojového učení. Některé úlohy, jako je určování polohy těla a rukou, jsou řešeny pomocí předem natrénovaných neuronových sítí z frameworku Google Mediapipe. Specifičtější úkoly, jako je určování gest rukou a pozice uživatele, jsou řešeny pomocí neuronových sítí trénovaných na datech shromážděných během prace na projektu. Specialni pozornost je věnována procesu výběru architektury neuronových sítí s přihlédnutím k řešeným úlohám a porovnávání jejich metrik. Výsledkem práce, který je uveden v závěru, je program virtuálního asistentu založený na technologii počítačového vidění ve fázi "proof of concept", který splňuje uvedené funkční požadavky. V závěru jsou diskutováne potenciální aplikace pro vyvinutý systém, prozkoumána možnosti jeho zlepšení a modernizace a představené možnosti použití projektu v jiných oblastech.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of this work is to study the possibility of using computer vision technology to expand the functionality of a virtual home assistant for a smart home. The thesis describes the process of creating a virtual assistant for smart homes in the context of the concept of Ambient Assisted Living (AAL) for the elderly. AAL involves the use of technologies and ways to ensure that the older persons stay safe and are able to age in place. These technologies makes lives of the older persons easier and to some extent, self-dependent. The main functions of the implemented virtual assistant are the collection of statistical information about the user's activity, determining his state and responding to emergencies. Additional functionality includes the ability to control smart home devices using gestures. For body position, activity and gesture recognition deep machine learning technology is used. Some tasks, such as determining the position of the body and hands, are solved using pre-trained neural networks from the Google Mediapipe framework. More specific tasks, such as determining hand gestures and user pose are solved by using neural networks trained on data collected during the project. Special attention is paid to the process of choosing the architecture of neural networks, taking into account the tasks being solved and to comparing their metrics. The result of the work, which is presented in the conclusion, is a virtual assistant program based on computer vision technology at the "proof of concept" stage that meets the stated functional requirements. The conclusion also delves into potential applications for the developed system, explores avenues for improvement and modernization, and examines the feasibility of applying the project's advancements in other domains.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KEI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
zaverecna-prace.pdfPlný text práce2,11 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce57,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce59,97 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce41,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53530

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.