Název: Zachování venkova a možnosti jeho vývoje
Další názvy: Preservation of countryside and posibilities of its development
Autoři: Matoušková, Veronika
Vedoucí práce/školitel: Louda, Tomáš
Oponent: Lego, Jan
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/12312
Klíčová slova: Vesnice;město;obyvatelstvo;vývoj;rozvoj;služby;zemědělství;průmysl;sídlo;rozdělení;funkce;rozdíl
Klíčová slova v dalším jazyce: Village;city;population;evolution;development;services;agriculture;industry;place;allocation;function;difference
Abstrakt: Pro zachování venkova je důležitý příliv mladých lidí, kteří založí rodinu a tím přispějí ke zvýšení počtu obyvatel. Pokud leží venkovské sídlo blízko města, je to nesporná výhoda. Venkov poskytuje málo pracovních příležitostí a kvůli tomu lidé upřednostňují život ve městě. Zachování venkova nezávisí jen na mladých obyvatelích, důležitý je také přístup obce samotné. Obce starající se o obyvatele a o prostředí mají vyšší šanci k rozvoji. Pasivní přístup obcí spíše obyvatele odradí. Proto jsou programy pro rozvoj venkova velkým přínosem. Finance poskytnuté obcím formou dotace umožní uskutečnění projektů, které podpoří rozvoj venkovských sídel a tím mohou přilákat další obyvatele. Také spolupráce obyvatel s obcí má veliký význam. Pokud obyvatelé dávají obci návrhy na nějaké zlepšení v obci, a ta obyvatelům vejde vstříc, nebudou obyvatelé muset odcházet za lepšími podmínkami jinam.
Abstrakt v dalším jazyce: For the preservation of the countryside is important incoming of young people who start a family and thereby contributing to the increase of population. If the countryside town is located near the regional town, it is a an indisputable advantage. The countryside provides a few jobs and because of this people prefer living in the city. People prefer living in the city because the countryside provides a few jobs. People can commute to their job. Some people have to use public transport but somewhere is public transport on low level due to people can decide for living in regional towns and cities. Therefore villages near the regional town have greater chance of developing than remote villages.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska_prace_finalni_verze.pdfPlný text práce1,15 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Matouskova - VP.pdfPosudek vedoucího práce388,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Matouskova - OP.pdfPosudek oponenta práce539,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Matouskova - PR.pdfPrůběh obhajoby práce287,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/12312

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.