Název: Strukturální analýza písňových fondů uložených v Národopisném muzeu Plzeňska
Další názvy: Structural analysis of the song resources deposited in the Ethnography museum of the Pilsen Region
Autoři: Vránová, Marcela
Vedoucí práce/školitel: Doubravová, Jarmila
Oponent: Bílková, Jitka
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/14513
Klíčová slova: lidové písně;hudba;hudební nástroj;sběr;sběratelé;nápěv;národopis;muzeum;dialekt;katalog
Klíčová slova v dalším jazyce: folk songs;music;musical instrument;collecting;collectors;tune;ethnography;museum;dialect;catalogue
Abstrakt: Tato diplomová práce s názvem "Strukturální analýza písňových fondů uložených v Národopisném muzeu Plzeňska" se zaměřuje na sběr lidových písní.Je koncepčně rozdělena do tří částí, z nichž první část se věnuje původu a vývoji lidové písně ve světě a v České republice, významu lidových písní,jejich charakteristice a nástrojovému obsazení lidových písní v plzeňském regionu.Druhá část se zabývá sběrem lidových písní na Plzeňsku, jejich vývojem a konkrétními osobnostmi. Také je zde zmíněn vznik a vývoj Národopisného muzea Plzeňska, kde jsou lidové písně Plzeňska uloženy.Třetí část je ryze praktická. Je založena na mém vlastním výzkumu v Národopisném muzeu Plzeňska. Cílem této práce bylo zmapovat lidové písně sebrané sběrateli Karlem Rodinou a Marií Ulčovou. Na základě tohoto výzkumu byl vytvořen textový incipitový katalog, který by měl sloužit k snadnějšímu přístupu veřejnosti k písním uloženým v archívu Národopisného muzea v Plzni, zapsanými těmito dvěma sběrateli.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis called " Structural analysis of the song resources deposited in the Ethnography museum of the Pilsen Region"deals with collecting folk songs. It is conceptually divided into three parts, of which the first one is focused on the origination and development of a folk song around the world and in the Czech Republic, importance of a folk song, its characteristics and instruments used while performing the folk songs in the Pilsen Region. The second part deals with collecting the folk songs in the Pilsen Region, their development and individual personalities. The foundation and development of Ethnography Museum of the Pilsen Region as a place where the collected folk songs are deposited is also mentioned. The third part is practical. It is based on my research performed in the Ethnography Museum in the Pilsen Region. The objective of the thesis was mapping the folk songs collected by Karel Rodina and Marie Ulčová. Based on the research a text incipit catalogue was made which should serve to public as an easy access to the folk songs of the Pilsen Region, which were written down by the above mentioned two collectors and are deposited in the Ethnography Museum of the Pilsen Region archive.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova_prace- Strukturalni analyza.pdfPlný text práce1,15 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vranova_doubravova.pdfPosudek vedoucího práce134,15 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vranova_bilkova.pdfPosudek oponenta práce177,84 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
O_vranova.pdfPrůběh obhajoby práce79,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/14513

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.