Název: Komunikace mezi Čechy a Němci v období vzniku moderních národů a její odraz v jazyce
Další názvy: Communication between Czech and German citizens in the era of origins of modern nations and its reflection in language
Autoři: Moulisová, Jana
Vedoucí práce/školitel: Königsmarková, Andrea
Oponent: Smolíková, Marie
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/14528
Klíčová slova: národ;Češi a Němci;přejatá slova;národní obrození;přelom 18. a 19. století
Klíčová slova v dalším jazyce: nation;Czechs and Germans;loanwords;national movement;18th and 19th century
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá česko-německými vztahy v době vzniku moderních národů a jejich odrazu v současném jazyce. V úvodu práce jsou představeny první teoretické úvahy o povaze a charakteristice národa a jeho možném vymezení a je podtržena důležitost identifikace jednotlivce s národem pro účely vzniku národního hnutí. Dále je věnována pozornost česko-německým vztahům ve společnosti na konci 18. a začátku 19. století, v době rozkvětu habsburské monarchie. Jsou nastíněny důvody pro vznik českého národního obrození a je uveden potřebný sociální, historický a politický kontext. Poslední část práce seznamuje s důsledky dlouhodobého vlivu němčiny na češtinu v oblasti přejímání slov. Tato kapitola je doplněna o tematické tabulky přejímek. V závěru se práce věnuje současnému stavu česko-německých kontaktů. Obrazové přílohy tvoří zajímavé dobové dokumenty.
Abstrakt v dalším jazyce: The diploma thesis deals with Czech-German relations in the era of origins of the modern nations and its reflection in language. The thesis introduces first theoretical approaches to the concept of "nation" and its characteristics. The importance of the individual identification with the particular nation is emphasized in relation to the origin of national movement. Attention is paid to the Czech-German situation in the late 18th and the early 19th century, in the era of the Habsburg Monarchy. Reasons for the origin of the national movement are presented, supplemented by social, historical, and political background. The last chapter describes the effects of the long-term German influence on the Czech language, regarding especially loanwords. This part is completed by charts of German loanwords. In the conclusion the present Czech-German relations are analysed. Illustrations present interesting contemporary documents and books.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Moulisova_DP.pdfPlný text práce2,53 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
moulisova_konigsmarkova.pdfPosudek vedoucího práce153,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
moulisova_smolikova.pdfPosudek oponenta práce153,66 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
O_moulisova.pdfPrůběh obhajoby práce71,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/14528

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.