Název: Detekce stop mléka v porézní keramice z neolitu jihozápadních Čech a otázka trávení laktózy u evropských populací v minulosti
Autoři: Čiperová, Monika
Pavelka, Jaroslav
Šmejda, Ladislav
Citace zdrojového dokumentu: Akta Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. 2015, č. 2, s. 193-211.
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://actaff.zcu.cz/export/sites/ffacta/archives/2015/ACTA_FF_2015_2.pdf
http://hdl.handle.net/11025/16733
ISSN: 1802-0364 (print)
2336-6346 (online)
Klíčová slova: zbytky mléka;hrnčířství;imunodetekce;ELISA;nesnášenlivost laktózy
Klíčová slova v dalším jazyce: milk remains;pottery;immunodetection;ELISA;lactose intolerance
Abstrakt v dalším jazyce: The authors of this study focus on analyses of milk traces preserved in the form of organic residues on potsherds dated to the Neolithic and later periods. Commercial immunological tests for analyses of protein allergens in cooked food were used to detect milk remains. By using this approach, it was possible to determine the type of milk used in cooking, and specifically that some Neolithic pots from the Czech Republic contained bovine milk, whilst others were used for goat milk. The abundance of milk in the human diet requires the ability to digest it. This ability is not distributed evenly across past and present populations. We therefore conclude with a discussion of the current state of knowledge in this field of research.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Číslo 2 (2015)
Články / Articles (KAR)
Číslo 2 (2015)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Ciperova.pdfPlný text403,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/16733

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.