Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorLuhanová, Lenka
dc.contributor.authorVaňková, Lucie
dc.contributor.refereeŠafránková, Zuzana
dc.date.accepted2015-06-24
dc.date.accessioned2016-03-15T09:09:26Z-
dc.date.available2014-06-25cs
dc.date.available2016-03-15T09:09:26Z-
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-03-30
dc.identifier64817
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/20539
dc.description.abstractCeliakální sprue je chronické střevní onemocnění charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku. Lepek je bílkovinný komplex, který je obsažen v obilných zrnech. Jedinou kauzální léčbou je bezlepková dieta, kterou musí pacient dodržovat po celý život. Celiakie se může objevit v jakémkoliv věku. Teoretická část práce je zaměřena na základní poznatky o nemoci, příznaky, formy, komplikace a diagnostiku nemoci, zvláštní pozornost je věnována léčbě onemocnění. Dále je poukázáno i na kvalitu života jedince s celiakií. Právě o vlivu nemoci na kvalitu života pacienta pojednává praktická část práce, přičemž je kladen důraz na odlišné problémy a vnímání nemoci u dítěte a u dospělého pacienta. Výsledky cílů praktické části jsou shrnuty a porovnány v diskuzi.cs
dc.format58 s.cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plznics
dc.relation.isreferencedbyhttps://portal.zcu.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=64817-
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení.cs
dc.subjectceliakiecs
dc.subjectlepekcs
dc.subjectkvalita životacs
dc.subjectléčba onemocněnícs
dc.subjectdietacs
dc.titleKvalita života pacienta s celiakiícs
dc.title.alternativeQuality of life of the pacient with the celiac diseaseen
dc.typebakalářská prácecs
dc.thesis.degree-nameBc.cs
dc.thesis.degree-levelBakalářskýcs
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta zdravotnických studiícs
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícs
dc.description.resultObhájenocs
dc.rights.accessopenAccessen
dc.description.abstract-translatedCeliac disease is a chronic intestinal disorder, that is characterized by permanent intolerance to gluten. Gluten is a form of protein found in some grains. The only causal treatment is a strict gluten-free diet, which the patient must lifelong adhere. Celiac disease can develop at any age. The theoretical part is focused on the basic knowledge about the disease, symptoms, forms, complications and disease diagnostics, special attention is given to the treatment for the disease. It is also pointed on the quality of life of individuals with celiac disease. The practical part of the work discuss just the impact of disease on the quality of life of the patient and put emphasis on different problems and perceptions of illness in the childhood and in the adulthood. The results of the practical part are summarized and compared in the discussion.en
dc.subject.translatedceliac diseaseen
dc.subject.translatedglutenen
dc.subject.translatedquality of lifeen
dc.subject.translatedtreatment of the diseaseen
dc.subject.translateddieten
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Vankova_2015.pdfPlný text práce687,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Vankova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce751,15 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Vankova_oponent.pdfPosudek oponenta práce382,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Vankova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce395,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/20539

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.