Název: Eliminační metody - historický pohled
Další názvy: Elimination methods - a historical view
Autoři: Fronk, Michal
Vedoucí práce/školitel: Kašparová Martina, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24496
Klíčová slova: eliminace neznámé;rezultant;soustava rovnic;eliminační metody;fermat;newton;leibniz;hudde;bézout;euler
Klíčová slova v dalším jazyce: eliminate the unknown;rezultant;system of equations;elimination methods;fermat;newton;leibniz;hudde;bézout;euler
Abstrakt: Práce se věnuje eliminačním metodám objeveným v 17. století a 18.století. Popisuje, jak postupovat při úpravách soustavy rovnic, a jak z nich eliminovat neznámé. V první části jsou popsány úpravy rovnic na příkladech, které jsou známé a nejčastěji používané v současnosti. Další část píše o eliminačních metodách v 17. století. Jsou ukázány postupy Pierra de Fermata, Isaaca Newtona, Johannese Huddeho a Gottfrieda Wilhelma Leibnize. Třetí kapitola se zabývá metody Leonharda Eulera a Étienna Bézouta. V obou částech jsou u každého uvedeny příklady k jejímu lepšímu porozumění postupu. Poslední kapitola srovnává metody Fermata, Newtona, Eulera, Bézouta na příkladech. Jsou v ní vyvozeny závěry a zjišťuje se zda výsledky jsou pro všechny postupy stejné.
Abstrakt v dalším jazyce: This work is devoted to elimination methods and their development during the seventeenth and the eighteenth century. It is described how to modify system of equations and how to eliminate the unknown from the equations. In the first part are covered modifications on examples which are known and most used nowadays. Another part talks about elimination methods in the seventeenth century. There are shown steps of Pierre de Fermat, Isaac Newton, Johannes Hudde and Gottfried Wilhelm Leibniz. The third chapter deals with methods of Leonhard Euler and Étienne Bézout. For better understanding examples are stated bellows every theory. The last part compares methods of Fermat, Newton, Euler and Bézout on examples and discovers if each method leads to the same result.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMT)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Eliminacni metody - historicky pohled.pdfPlný text práce1,43 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
hodnoceni_Fronk_fin.pdfPosudek vedoucího práce39,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek BP Fronk 2016.pdfPosudek oponenta práce146,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Fronk protokol257.pdfPrůběh obhajoby práce197,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24496

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.