Název: Koncept manželství v novelách Jane Austen s přihlédnutím na její soukromý život a dobu, ve které žila.
Další názvy: Marriage in the novels of Jane Austen
Autoři: Bartáková, Miroslava
Vedoucí práce/školitel: Quinn Justin John, Doc.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24577
Klíčová slova: manželství;jane austen;novely;pýcha a předsudek;rozum a cit;láska;námluvy;peníze;status;18. a 19. století;regentství.
Klíčová slova v dalším jazyce: marriage;jane austen;novels;pride and prejudice;sense and sensibility;love;courtship;money;status;18. and 19. century;regency period.
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá konceptem manželství ve vybraných novelách Jane Austen. Hledá rozdíly v tom, jak postavy vnímají manželství, jak k němu přistupují a jaké jsou jejich důvody pro získání manžela/manželky. Tato práce také rozebírá různě typy manželství, jako například manželství ze sociálních důvodů, manželství z lásky a manželství z nutnosti. První kapitola nám poskytne všeobecný přehled o historickém období novel, a jak bylo manželství v té době vnímáno. Zjistíme, jaký byl nejobvyklejší důvod pro manželství na konci osmnáctého století a zda byla láska jeho součástí. Následující dvě kapitoly budou podrobně rozebírat novely Pýcha a předsudek a Rozum a cit. Práce je zakončena krátkým přehledem zjištěných výsledků a popisem pohledu Jane Austen na manželství a jeho důsledky.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis will focus on the concept of marriage in the novels of Jane Austen. It will search for differences in how the characters see marriage, how they pursue it and what their reasons for finding husband/wife are. This thesis will also go through the different types and approaches to marriage; like marriage as a social obligation, marriage for love and marriage by necessity. The first chapter will provide a general overview of the historical period of the novels, how the Regency Era viewed marriage in general and whether the love had any part in the matter. The thesis will end with a short conclusion describing the results of Austen's view of marriage and its implications.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAN)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Manzelstvi v novelach Jane Austen.pdfPlný text práce466,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bartakova - JQ - ved.pdfPosudek vedoucího práce707,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bartakova - NS - opon.pdfPosudek oponenta práce1,25 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bartakova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce289,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24577

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.