Název: Spiritualita v Evropě Církevní řády v Českých zemích: komparace spirituality řádu františkánského a dominikánského (1200 - 1600)
Další názvy: Spirituality in the Europe: Church order st. Franciscan and St. Dominikans in the comapartion in Czech lands. (1200 - 1600)
Autoři: Ficuová, Lucie
Vedoucí práce/školitel: Neupauer Eduard, Mgr. Ph.D.
Oponent: Demjančuková Dagmar, Mgr. et Bc. CSc.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24696
Klíčová slova: řád bratří kazatelů;řád menších bratří;dominikáni;františkáni;karlova univerzita;české země;jan kapistrán;anežka přemyslovna;sv. dominik;sv. františek;kazatelství;církevní řády
Klíčová slova v dalším jazyce: the order of preachers;the order of friars minor;dominicans;franciscans;charles university;czech country;john capistran;agnes of bohemia;st. dominic;st. francis;preaching;church orders
Abstrakt: V období vrcholného středověku vznikají různá hnutí, bratrství a církevní řády. V této době dochází k rozvoji i několika řádů, jenž ovlivnily následující církevní dějiny. Mezi ně patřil i Řád bratří kazatelů a Řád menších bratří, o jejichž vzniku, rozvoji a činnosti pojednává tato práce. V práci se zaměřuji především na působení dominikánů a františkánů v rámci tehdejšího českého území. Uvádím vznik řádů, jejich příchod a rozvoj na našem území. Dále jejich organizační strukturu a nejvýznamnější činnosti, které vykonávaly v českých zemích. Následně se práce zabývá komparací těchto dvou řádů.
Abstrakt v dalším jazyce: During the era of the middle age several various movements, friars and church orders were founded. Some of them had a significant impact on religious history. Among those, which had the biggest influence were the Order of Preachers and the Order of Friars Minor. This work is specifically focused on these two. In this work I focus mostly on their activities in the historical lands of Bohemia, Moravia and Silesia. I focus on their origins, their arrival in this territory and their development. I also focus on their organization, structure and the most important activities, which they did. Last but not least I focus on their mutual comparison.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace.pdfPlný text práce1,41 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ficuova_demjancukova.pdfPosudek oponenta práce655,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ficuova_neupauer.pdfPosudek vedoucího práce677,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ficuova_L.pdfPrůběh obhajoby práce550,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24696

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.