Název: Kvalita života pacientů po prodělaném kraniocerebrálním poraněním
Další názvy: Quality of life in patients after traumatic brain injury
Autoři: Herianová, Markéta
Vedoucí práce/školitel: Frei Jiří, PhDr. Mgr. Ph.D.
Oponent: Holubec Luboš, Doc. MUDr. CSc.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27623
Klíčová slova: centrální nervový systém;kraniocerebrální traumata;kvalita života;poranění mozku;stupnice dopadu nemoci na kvalitu života;traumatické poranění mozku;úrazy hlavy.
Klíčová slova v dalším jazyce: brain injuries;central nervous systém;craniocerebral trauma;quality of life;sickness impact profile;traumatic brain injury
Abstrakt: Práce se zaobírá problematikou kraniocerebrálního poranění a jeho vlivu na kvalitu života pacientů a členů jejich rodin. Teoretická část je věnována anatomii a fyziologii mozku, traumatickému poškození mozku a ošetřovatelské péči, včetně bazální stimulace. Poslední kapitola teoretické části se zaměřuje na kvalitu života obecně a její hodnocení. Kvalitativní výzkum byl proveden formou polostrukturovaného rozhovoru s respondentkou po prodělaném kraniocerebrálním poranění a s jedním členem její rodiny. Zajímalo nás, zda u pacientů došlo ke změně kvality života a jak zranění ovlivnilo jejich život, jak z pohledu respondenta samotného, tak i z hlediska příbuzného. Dále nás zajímalo,zda příbuzní a následně i respondentky měli dostatek validních informací o průběhu a předpokládaném vývoji zdravotního stavu jejich příbuzného během celé rekonvalescence a zda byli edukováni, jak mohou svému příbuznému pomoci v rekonvalescenci.
Abstrakt v dalším jazyce: Work deals with the issue of craniocerebral injury of his influence on the quality of life of patients, family members. The theoretical part is devoted to the physiology of the brain anatomy, brain injury, nursing care, including basal stimulation. The last part of the theory focuses on quality of life and its general assessment. Qualitative research was conducted through semi-structured interview with the patient after myocardial injury and kraniocerbrálním with its one member of the family. I wonder if patients have changed the quality of life and how the injury has affected his life, both in terms of the respondent itself and in terms of a relative. Furthermore wonders whether the relatives and the patient subsequently had enough valid information about the course, expected development of the state of health during the recovery and whether they were educated, how they can help their kin in convalescence.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace- Herianova.pdfPlný text práce1,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
HERIANOVA V.pdfPosudek vedoucího práce1,07 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
HERIANOVA O.pdfPosudek oponenta práce943,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
HERIANOVA PRUBEH.pdfPrůběh obhajoby práce926,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27623

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.