Název: Filosofická koncepce organicistního pojetí skutečnosti
Další názvy: A Philosophical Conception of the Organism Approach to Reality
Autoři: Chalupská, Martina
Vedoucí práce/školitel: Havlík Vladimír, Doc. PhDr. CSc.
Oponent: Andrle Michal, Mgr. Ph.D.
Krob Josef, Prof. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: disertační práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/28424
Klíčová slova: whitehead;materialismus;organicismus;zkušenost;události;objekty;aktuální události;věčné objekty;bifurkace;substance;změna;descartes;platón;leibniz;hume;kant.
Klíčová slova v dalším jazyce: whitehead;materialism;organicism;experience;events;objects;actual occasions;eternal objects;bifurcation;substance;change;descartes;platon;leibniz;hume;kant.
Abstrakt: Předložená disertační práce má za cíl analyzovat a zhodnotit systém organicistní filosofie vytvořený Alfredem North Whiteheadem, v němž je pojem hmoty nahrazen pojmem organické syntézy. Při naplňování tohoto cíle jsou zohledňovány soudobé vědecké poznatky, které Whiteheada při tvorbě jeho metafyzického systému ovlivňovaly. Zkoumání Whiteheadova myšlení v rámci disertační práce postupuje od prvotní Whiteheadovy filosofie přírody k jeho spekulativní filosofii, v níž je modifikována původní přírodní metafyzika prostřednictvím polemiky s významnými postavami evropské intelektuální tradice do podoby vyspělé metafyziky. Výsledkem zkoumání je zhodnocení Whiteheadovy procesuální metafyziky a jeho metody imaginativní racionalizace jakožto originální a inspirativní alternativy k tradiční evropské ontologii a epistemologii. Kromě úvodu a závěru je práce členěna do sedmi kapitol, přičemž zkoumání vývoje Whiteheadovy filosofie lze rozdělit do čtyř následujících částí. První část (kapitola 3.) se zabývá otázku "Jaká jsou pro Whiteheada ultimátní data vědy?". Odpověď je shledána v podobě terminologické distinkce a následné metafyzické konjunkce událostí a objektů, jež je fundamentem Whiteheadova období filosofie přírody. Druhá část (kapitola 4.) nabízí odpověď na otázku "Jaká je povaha Whiteheadova posunu od panfyziky směrem k metafyzice?". Je odmítnuta Lawrencova interpretace epistemologické konverze a stejně tak Leclerova koncepce tematické konverze shodně reprezentující diskontinuitní podstatu přechodu. Je přijata Fordova interpretace, podle níž Whitehead svá stanoviska revidoval kontinuálně. Tento názor je i v souladu s Whiteheadovou vlastní metodou poznání jako imaginativních skoků mysli. Třetí část (kapitoly 5. a 6.) se ve výkladu opírá o otázku "Co je podstatou Whiteheadovy organicistní metafyziky?". Jde tedy jednak o analýzu přírodní metafyziky v Science and the Modern World (kritika tzv. bifurkačních pozic) a rovněž o analýzu vyspělé metafyziky (v duchu rekoncepce povahy aktuálních událostí). Čtvrtá část (kapitola 7.) reflektuje Whiteheadovu polemiku s Platónem, Leibnizem, Humem a Kantem a zodpovídá tak, alespoň částečně, otázku "Jak vysokou míru originality můžeme Whiteheadovu spekulativnímu systému přiznat?".
Abstrakt v dalším jazyce: The goal of the present PhD thesis is to analyze and evaluate a system of the philosophy of organism introduced by Alfred North Whitehead in which a term substance is superseded by a term organic synthesis. In implementing this goal, contemporary scientific knowledge which influenced Whitehead metaphysical system is taken into account. Investigation into Whitehead's thought within this PhD thesis proceeds from the initial Whitehead's philosophy of nature to his speculative philosophy which modifies earlier metaphysics of nature into the mature metaphysics on the basis of a polemic with key exponents of the European intellectual tradition. The result of this investigation is a critical appreciation of Whitehead's processual metaphysics and his imaginative rationalization as an original and inspiring alternative to traditional Western ontology and epistemology. The PhD thesis is divided into seven chapters, excluding an Introduction and conclusion, whereas investigation into the development of Whitehead's philosophy can be arranged into four following parts: The first part (Chapter 3) deals with a question "What are ultimate scientific data for Whitehead?" An answer is found in both a terminological distinction between events and objects and subsequent metaphysical conjunction of these concepts which is a fundamental ground for a phase of Whitehead's philosophy of nature. The second part (Chapter 4) answers a question "What is a nature of Whitehead's shift from panphysics to metaphysics?" Here Lawrenc's interpretation in terms of epistemological conversion and Lecler's conception of thematic conversion, both present discontinuous nature of the shift, are refused. To the contrary, Ford's interpretation according to which Whiteheads revised his opinions continuously, is supported. The third part (Chapters 5 and 6) focuses on a question "What is a fundament of Whitehead's organism philosophy?" It consists of analysis of the metaphysics of nature in Science and the Modern World (criticism of so called bifurcation positons) and of analysis of the advanced metaphysics (reconception of a nature of actual occasions). The fourth part (Chapter 7) reflects polemics between Whitehead and Plato, Leibnitz, Hume and Kant. Thus it answers, at least partly, a question "What degree of originality is to be attributed to Whitehead's speculative philosophy?"
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Disertační práce / Dissertations (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Chalupska_Disertacni_prace.pdfPlný text práce1,22 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Chalupska_posudky.pdfPosudek oponenta práce856,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Chalupska_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce73,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/28424

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.