Název: Pojetí slabého myšlení ve filosofii Gianniho Vattima
Další názvy: The concept of weak thought in the philosophy of Gianni Vattimo
Autoři: Baldassarri, Jvan
Vedoucí práce/školitel: Profant Martin, PhDr. Ph.D.
Oponent: Demjančuková Dagmar, Mgr. et Bc. CSc.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/31459
Klíčová slova: slabé myšlení;slabá víra;verwindung;überwindung;gestell;ereignis;geschick;andenken;überlieferung;geworfenheit;kenosis;postmoderna;sekularizace;pojetí dějin;silné jazykové myšlení;slabý člověk;nihilismus;smrt boha;dokumentarismus;nový realismus;hermeneutická ontologie;jazyk;předporozumění.
Klíčová slova v dalším jazyce: the weak thought;the weak faith;out of metaphysics;overcoming metaphysics;formation and building the world with modern technologies;event;fate;recall to mind;tradition;radical situated;reduction;postmodernism;secularization;the concept of history;strong language thinking;weak man;nihilism;death of god;documentarism;new realism;hermeneutical ontology;language;pre-understanding.
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce bude představit myšlenkové dílo a pojetí slabého myšlení Gianniho Vattima, zařadit ho v kontextu filosofického myšlení konce 19. století ve vztahu k deontologizaci myšlení , k lingvistickému obratu a diskuzím o postmoderně. Záměrem této práce bude ilustrovat pojetí slabého myšlení jakožto zeslabování ontologických kategorii. Vattimo pojednává o slabém myšlením jakožto o myšlení, které se pohybuje v polovině světla, přijímá celou řadu omylů jako je prchavost, dočasnost a procesuálnost bytí a počítá možnost, že rozum bude se ztrácet, že rozum není neomylní. Bytí je chápáno jako historickou entitu vyskytující se v dějinách jako událost, která podléhá různých interpretací. Podle Vattima Bytí se děje a je vyjádřeno v jazycích odlišných kultur různými způsoby. Toto slabé pojetí Bytí je v rozporu s metafysickými, věčnými a neměnnými kategoriemi.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this bachelor thesis is to introduce Gianni Vattimo's thought work and concept of weak thinking and to include it in the context of philosophical thinking of the late 19th century in relation to deontologisation of thinking, linguistic turn and postmodern discussions. The aim of this work is to illustrate the concept of weak thinking as a weakening of ontological categories. Vattimo discusses about weak thinking as thinking, which accepts a variety of mistakes such as the eloquence, temporality and processiveness of Being and counts on the possibility that reason will be lost, that reason is not infallible. Being is understood to be a historical entity, occurring in history as an event subject to various interpretations. According to Vattimo Being, it is happening and expressed in the languages of different cultures in different ways. This weak conception of Being is inconsistent with metaphysical, eternal, and unchanging categories.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Pojeti slabeho mysleni ve filosofii Gianniho Vattima.pdfPlný text práce1,14 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
baldassarri_profant.pdfPosudek vedoucího práce557,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
baldassarri_demjancukova.pdfPosudek oponenta práce771,21 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
baldassarri_O.pdfPrůběh obhajoby práce336,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/31459

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.