Název: Klášterní život českých benediktinů a benediktinek od raného středověku po současnost.
Další názvy: Monastic life of the Czech Benedictines and Benedictine nuns since the early Middle Ages to the present.
Autoři: Vajsová, Marcela
Vedoucí práce/školitel: Suchánek Drahomír, PhDr. ThLic. Ph.D., Th.D.
Oponent: Kaše Vojtěch, Mgr.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/32521
Klíčová slova: benedikt z nursie;benediktova řehole;benediktini;benediktinky;klášter;každodenní život;mnišství ve středověku;současný život řeholníků;břevnovský klášter;komunita venio.
Klíčová slova v dalším jazyce: benedict of nursia;benedict´s rule;benedictines;monastery;everyday life;monasticism in the middle ages;contemporary life of friars;břevnov monastery;the venio community.
Abstrakt: Diplomová práce je tematicky zaměřena na nejstarší monastickou řeholi v českých zemích Řád sv. Benedikta. Prezentuje historické a kulturně společenské aspekty monastického způsobu života benediktinů. Každodenní život v klášteře podle tradic Benediktovy řehole je popsán v historickém období od středověku po současnost. Práce poukazuje na problémy v průběhu existence klášterů z hlediska historických a politických souvislostí (středověký vývoj, husitská doba, josefínské reformy, perzekuce řeholníků v období komunismu. V závěru je představen současný život v klášteře a poslání benediktinské řehole v dnešní společnosti.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis is thematically focused on the oldest monastic rule in the czech lands Order of Saint Benedict. It presents historical and cultural social aspects of the monastic life of the Benedictines. According to the traditions of the daily life in the monastery Benedict's rule is described in the period from the Middle Ages to the present. The thesis points to problems during the lifetime of the monasteries of the historical and political context (the medieval development, Hussite period, Josephine reform, persecution of friars in communism). In conclusion, it introduced contemporary life in today´s society.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Klasterni zivot ceskych benediktinu a benediktinek od raneho stredoveku po soucasnost.pdfPlný text práce3,64 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vajsova_suchanek.pdfPosudek vedoucího práce542,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vajsova_kase.pdfPosudek oponenta práce146,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vajsova_O.pdfPrůběh obhajoby práce256,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/32521

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.