Název: Liberalismus rétorika a skutečnost
Další názvy: Liberalism - rhetoric and reality
Autoři: Kos, Karel
Vedoucí práce/školitel: Nový Miloš, Ing. et Ing.
Oponent: Tesařová Vendula, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/33132
Klíčová slova: transformace;privatizace;akciové trhy;liberalismus;rakouská ekonomická škola;squeeze-out
Klíčová slova v dalším jazyce: transformation;privatization;stock markets;liberalism;austrian economic school;squeeze-out
Abstrakt: Předložená práce je zaměřena na problematiku tvorby akciových trhů v České republice v průběhu transformace českého hospodářství ze systému centrálně plánované ekonomiky na systém tržní a konfrontuje vybrané aplikované metody s liberálními principy dle učení rakouské ekonomické školy. V práci je popisován proces ekonomické transformace v České republice včetně výchozích podmínek, její podstaty, cíle, použitých metod a proces privatizace státního majetku. Dále jsou popisovány některé liberální principy v pojetí rakouské ekonomické školy, především v pojetí liberála Friedricha Augusta von Hayeka. V další části je popisována tvorba akciových trhů v České republice včetně popisu a analýzy vybraných problémů s ní spojených. Poslední část práce je věnována problematice vytěsnění menšinových akcionářů v souvislosti s transpozicí směrnice Evropské unie 2004/25/ES do českého právního řádu a její konfrontaci s liberální teorií dle učení rakouské ekonomické školy.
Abstrakt v dalším jazyce: The submitted thesis is focused on problematics of creation of stock markets in the Czech Republic during transformation of the Czech economy from the centrally planned economy system to the market economy system and confronts selected applied methods with liberal principles according to the teaching of the Austrian Economic School. In the thesis, the process of economic transformation in the Czech Republic is described, including the initial conditions, its essence, aims, used methods and privatization process of a state-owned property. Some of the liberal principles in concept of Austrian Economic School are described next, mainly in concept of liberal Friedrich August von Hayek. In the next part, the creation of stock markets in the Czech Republic is described, including description and analysis of selected problems connected with it. The last part of the thesis is dedicated to problematics of minority shareholders squeezing-out in connection with transpozition of a directive of the European Union 2004/25/ES to the legal order of the Czech Republic and its confrontation with liberal theory according to the teaching of the Austrian Economic School.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace Kos.pdfPlný text práce315,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_Kos_VP.pdfPosudek vedoucího práce463,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_Kos_OP.pdfPosudek oponenta práce504,33 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_Kos.pdfPrůběh obhajoby práce84,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/33132

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.