Název: Spravedlivá obec u Platóna
Další názvy: A fair community at the Platon
Autoři: Kutílek, Jakub
Vedoucí práce/školitel: Cvrček František, Doc. JUDr. CSc.
Oponent: Šejvl Michal, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/37558
Klíčová slova: platón;ústava;zákony;politika;filozofie;právo;duše;spravedlnost;idea;obec;jsoucno;dobro;filozof;vládce;aristokracie;timokracie;oligarchie;demokracie;tyranida.
Klíčová slova v dalším jazyce: plato;constitution;laws;politics;philosophy;law;soul;justice;idea;community;being;good;philosopher;ruler;aristocracy;timocracy;oligarchy;democracy;tyranid.
Abstrakt: Tato práce pojednává o dvou nejvýznamnějších Platonových politických dílech, Ústavě a Zákonech. Celou prací se prolíná idea spravedlnosti a hledání odpovědi na otázku; co je to spravedlnost? Práce je zaměřena především na obec, jako společenství lidí a také na člověka jako občana. Obec může mít různé formy zřízení, o kterých je v práci blíže pojednáno. Těmito zřízeními jsou aristokracie, jako vláda nejlepších, timokracie, jako vláda ctižádostivých, oligarchie jako vláda bohatých, demokracie jako vláda většiny a tyranida jako vláda jednoho tyrana.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with the two major Plato's political pieces of work, i.e. the Constitution and the Laws. Throughout the whole work there is the idea of justice and the search for the answer to the very question; what is justice. The work focuses primarily on municipality as a community of people and also on a human as a citizen. The municipality may have different forms of establishments, which are further discussed in detail. These establishments are aristocracy, the government of the best, timocracy as the government of the ambitious, oligarchy as the government of the rich, democracy as the rule of the majority and tyrannide as the government of one tyrant.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
diplomova.pdfPlný text práce838,15 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce675,74 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ved. S..pdfPosudek vedoucího práce1,59 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pos.C..pdfPosudek oponenta práce387,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/37558

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.