Název: Přeshraniční spolupráce obcí (Tábor a jeho partnerská města v Německu, Rakousku a na Slovensku)
Autoři: Šilhová, Petra
Vedoucí práce/školitel: Lindner Milan, Ing. Ph.D.
Oponent: Valeš Lukáš, Doc. PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/37994
Klíčová slova: partnerství měst;přeshraniční spolupráce;tábor;kostnice;nové zámky;wels;jihočeský kraj
Klíčová slova v dalším jazyce: town-twinning;cross-border cooperation;city cooperation;tábor;konstanz;nové zámky;wels;region of south bohemia
Abstrakt: Tato bakalářská práce s názvem Přeshraniční spolupráce obcí (Tábor a jeho partnerská města v Německu, Rakousku a na Slovensku) se zaměřuje jednak na přeshraniční spolupráci a její formy obecně, ale také na aktuální situaci týkající se partnerské spolupráce ve městě Tábor. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Součástí teoretické práce jsou tři hlavní kapitoly, jejichž cílem bylo seznámit čtenáře s teoretickými pojmy, které jsou vhodné k pochopení této problematiky. První kapitola obsahuje vymezení obecných pojmů, jakými jsou hranice státu a mezinárodní spolupráce. Mezinárodní spolupráci bylo vhodné rozdělit ve smyslu širšího geografického rozsahu na tři typy a popsat jejich základní rozdíly. V druhé kapitole se práce zaměřuje na samotnou přeshraniční spolupráci, kde je popsána motivace k zapojení se do této spolupráce. Dále je zde věnován prostor aktérům spolupráce a jejímu financování. Část práce poskytuje základní informace o legislativě partnerské spolupráce. Na závěr této kapitoly jsou uvedeny tři formy přeshraniční spolupráce. Následuje třetí kapitola, kde se konkrétně popisuje jeden z typů přeshraniční spolupráce, a to partnerství měst a obcí. Tato kapitola je důležitá, jelikož poskytuje teoretický podklad pro následnou praktickou část. Je zde popsán obecný význam, historické souvislosti, přínosy partnerství, financování projektů a také nejdůležitější instituce, které zastřešují partnerskou spolupráci. Následuje praktická část, která se zabývá analýzou současné situace mezi sledovanými městy partnerské spolupráce Tábora. Mezi sledovaná města patří Tábor, Kostnice, Wels a Nové Zámky. Tato práce se věnuje charakteristice jednotlivých měst a společným projektů mezi městy. Samotný výzkum uvádí vyhodnocení rozhovorů, které se uskutečnily s pracovníky Městského úřadu Tábor. Tato analýza zodpověděla otázky ohledně financování, aktivity měst, motivace či společných projektů. Dále je uvedeno vyhodnocení dotazníkového šetření, které mělo zhodnotit názor obyvatelů města Tábor na problematiku a jeho následné shrnutí. Z tohoto šetření vyplývá, že občané mají přehled o spolupráci a zúčastňují se akcí, které jsou s partnerstvím spojeny. Souhrnné součty získané po analýze naznačují, že silné stránky partnerství měst a obcí převažují nad slabými stránkami.
Abstrakt v dalším jazyce: The purpose of this bachelor thesis is cross-border cooperation among municipalities, specifically it is focused on the town called Tábor and its partner towns, namely on Konstanz (Germany), Wels (Austria) and Nové Zámky (Slovakia). The aim of this work is to meet theoretical aspects of cooperation of municipalities, including its legal regulation and financing of twinning towns. It is looks on mutual projects of cities and their future vision. The practical part is based on a questionnaire for the inhabitants of Tábor and on an interview with its officers. The thesis consists of theoretical and practical part and is further divided into several chapters. The theoretical part describes the motivation to participate in this cooperation, its participants, institutions or financing of cross-border cooperation. One part of the thesis also provides basic information about legislation of partner cooperation. All this information will be useful in the practical part of the thesis. The biggest part of the thesis deals with twinning towns of Tábor. Nowadays, the partnership among cities is considered as a natural form of international cooperation. The modern concept is based on regular meetings of representatives from the towns. The main purpose of twinning cities is to bring the citizens together and break the language barrier. The next reason is an exchange of experiences, opinions and planning activities for the cooperation's development among related cities. The aim of the bachelor thesis is a detailed description of the twinning towns of Tábor. The thesis also provides general information about history and current status of the partnership. This bachelor thesis, thanks to the questionnaire and interviews with the officers of Tábor, study the strengths and weaknesses of cooperation, the vision for the future and the opinion of the citizens. The results of analysis have shown that strengths of twin towns prevail weaknesses. It has also been found that active cooperation can be very beneficial for both sides of fellow towns.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Preshranicni spoluprace obci_Petra Silhova.pdfPlný text práce1,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Silhova - posudek VP.pdfPosudek vedoucího práce565,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Silhova - posudek OP.pdfPosudek oponenta práce408,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Silhova - protokol BP.pdfPrůběh obhajoby práce247,95 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/37994

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.