Název: Psychologické a psychosociální potřeby seniorů
Další názvy: Psychological and psychosocial needs of seniors
Autoři: Pelzerová, Denisa
Vedoucí práce/školitel: Murgaš Jaromír, PhDr. CSc.
Oponent: Wagnerová Lada, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38031
Klíčová slova: stáří;změny ve stáří;choroby vyššího věku;psychologické a psychosociální potřeby;potřeby seniorů
Klíčová slova v dalším jazyce: old age;changes in the old age;diseases of elderly psychological and psychosocial needs;needs of seniors
Abstrakt: Práce se zabývá psychologickými a psychosociálními potřebami seniorů. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo analyzovat psychologické a psychosociální potřeby seniorů uváděné v literatuře a následně je porovnat s reálnými potřebami seniorů žijících v domově s pečovatelskou službou. Výzkum byl prováděn prostřednictvím řízeného rozhovoru s obyvateli domova s pečovatelskou službou za použití dotazníku zaměřujícího se na otázky ohledně psychologických a psychosociálních potřeb seniorů. Potřeby zjištěné z literatury byly následně porovnány s těmito reálnými potřebami seniorů. Zjistila jsem, že potřeby popsané v literatuře odpovídají skutečným potřebám seniorů. Dále byly identifikovány nové dílčí potřeby, které byly následně popsány pod souhrnným názvem estetické potřeby. Tyto potřeby znamenají například to, že i senior má potřebu péče o sebe, potřebuje se dobře oblékat a potřebuje si zkrášlovat svůj byt.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor's thesis is concerned with the psychological and psychosocial needs of seniors. The main target of this bachelor thesis was to analyze psychological and psychosocial needs of seniors in literature. In the practical part of the thesis such findings will be compared with the actual needs of seniors living in a nursing home. The research was conducted through a controlled interview with residents of a nursing home. A questionnaire focused on the psychological and psychosocial needs of seniors, their values, joys, sorrows etc. The needs identified from the literature were then contrasted with actual seniors' needs. I discovered that the needs described in the literature match the real needs of seniors. In addition, a new portion of needs was identified - aesthetic needs. Aesthetic needs mean that even a senior has the need to care about himself/herself, the need to dress well and the need to make his/her flat nice.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP - Pelzerova.pdfPlný text práce1,58 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pelzerova_2.pdfPosudek oponenta práce958,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pelzerova_1.pdfPosudek vedoucího práce1,87 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pelzerova_O.pdfPrůběh obhajoby práce371,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38031

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.