Název: Důkazní břemeno
Další názvy: Burden of proof
Autoři: Lukášová, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Pulkrábek Zdeněk, JUDr. Ph.D.
Oponent: Wolfová Jitka, JUDr.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38147
Klíčová slova: důkazní břemeno;civilní soudní řízení;dělení důkazního břemena;starší teorie;objektivní důkazní břemeno;subjektivní důkazní břemeno;koncentrace řízení;pravidla dělení;stav non liquet;historie dokazování.
Klíčová slova v dalším jazyce: burden of proof;civil court proceeding;the situation non liquet;history of proving;proving;division of the burden of proof.
Abstrakt: Stěžejním cílem této práce je přiblížit problematiku důkazního břemena a jiné právní instituty nesprávně zaměňované s důkazním břemenem, dále pak popis veškerých podob důkazního břemena a způsob překlenutí stavu non liquet, v případě, že v řízení nedošlo k objasnění rozhodných skutečností. Druhá kapitola této práce je zaměřena na vymezení civilního soudního řízení a na hlavní právní předpisy, zahrnující téměř celou úpravu civilně procesního práva. Značná část je také věnována historickému vývoji civilního procesu. Třetí kapitola se věnuje procesním právům a povinnostem účastníků civilního soudního řízení a problematice zásady koncentrace řízení. Čtvrtá kapitola poskytuje stručnou charakteristiku dokazování a jeho význam pro civilní soudní řízení. Následující dvě kapitoly představují hlavní kapitoly diplomové práce a věnují se všem podobám důkazního břemena a dále jeho dělení. Cílem sedmé kapitoly je důkazní břemeno v rámci sporného a nesporného řízení. Osmá kapitola se zaměřuje na problematiku právních pojmů s důkazním břemenem úzce souvisejících. Tato práce využívá především odborné literatury, zejména odbornou literaturu profesora J. Macura a docenta P. Lavického. Neméně důležitá je rovněž odborná literatura ostatních autorů, ze které tato práce čerpá. Čtenář se zde může setkat též s hojně se objevující judikaturou a příklady z praxe.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis deals with the burden of proof in civil court proceedings. The main objective of this work is to approach the issue of burden of proof and to clarify legal concepts related to burden of proof. The main part of the work is dedicated to all forms of burden of proof and the division of the burden of proof in in civil court proceedings and also the decision of the court in the situation of non liquet. The second chapter of this work is focused on defining civil judicial procedure and the main legal regulations covering almost the whole of the adjustment of the civil law rights. A significant part is also devoted to the historical development of the civil process. The third chapter is devoted to the procedural rights and obligations of participants of civil court proceedings and the issue of the principle of concentration of procedure.The fourth chapter provides a brief description of the evidence and its significance for civil court proceedings. Chapter seven deals with the burden of proof in the contested and non-contested proceedings. In the text of this monograph often appears the case law and examples from practice.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace na tema Dukazni bremeno, pripravena k odevzdani. 29. 3. 2019.pdfPlný text práce998,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Lukasova.pdfPosudek oponenta práce929,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Lukasova.pdfPosudek vedoucího práce588,84 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Lukasova.pdfPrůběh obhajoby práce258,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38147

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.