Název: Katedra výtvarné kultury v proměnách času a její významní představitelé
Další názvy: Department of Fine Arts in time chanches and its prominent representatives
Autoři: Lorencová, Eva
Vedoucí práce/školitel: Morávková Naděžda, Doc. PaedDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38182
Klíčová slova: edukace učitelů;pedagogická fakulta západočeské univerzity v plzni;katedra výtvarné výchovy a kultury;výtvarná výchova;jaroslav krátký;jan wenig;václav vodák;karel frauknecht;mirko zdeněk;josef šteffel;jindřich jíša;milan hes.
Klíčová slova v dalším jazyce: teacher education;faculty of education university of west bohemia in pilsen;art department;art;jaroslav krátký;jan wenig;václav vodák;karel frauknecht;mirko zdeněk;josef šteffel;jindřich jíša;milan hes.
Abstrakt: Tématem této diplomové práce je historie výtvarné výchovy na Pedagogické fakultě v Plzni. Počátky katedry výtvarné výchovy a kultury jsou spojeny se samotným vznikem Pedagogické fakulty v Plzni založené roku 1948. Katedra prošla za sedmdesát let svého působení mnohými změnami, ať již co se týká profilace, personálního i materiálního zabezpečení. Změnou také několikrát prošel i samotný název katedry, a to podle toho jakým směrem se katedra vymezovala. Svou kvalifikační práci jsem rozdělila do tří kapitol. První kapitola je věnována obecně vzniku vysokých škol připravující učitele a také počátkům Pedagogické fakulty v Plzni. Dále následuje kapitola, jež se týká výuky výtvarné výchovy na této fakultě. Zaměřila jsem se zde především na vývoj a profilaci katedry výtvarné výchovy a kultury, na personální obsazení, materiální zajištění a vyučované disciplíny. Výuku výtvarné výchovy samozřejmě doplňovaly různé výstavy ať již členů katedry, nebo studentů výtvarné výchovy, a proto jsou zde uvedeny i nejvýznamnější výstavy organizované touto katedrou. Poslední kapitola je věnována významných osobnostem působících na katedře. Jedná se konkrétně o tyto umělce: Jaroslav Krátký, Jan Wenig, Václav Vodák, Karel Frauknecht, Josef Šteffel, Mirko Zdeněk, Jindřich Jíša a Milan Hes.
Abstrakt v dalším jazyce: The theme of this diploma thesis is the history of art at the Faculty of Education in Pilsen. The beginnings of the Art Department are connected with the very beginning of the Faculty of Education in Pilsen, which was founded in 1948. The department has experienced many changes during 70 years of its work. The changes have affected profiling, staff and financial funding. The official name of the department has also changed several times, depending on its general direction of work. I divided my diploma thesis into three chapters. The first chapter is focused on the formation of universities preparing teachers for their jobs and the beginnings of the Faculty of Education in Pilsen. The next chapter is about teaching art at the Faculty of Education. I particularly focused on the development and profiling of the department, staff, funding and taught fields of studies. The study of art was naturally complemented by various exhibitions given both by the department lecturers and art students, so there are also listed the most important exhibitions organised by the department. The last chapter is focused on important personalities of the department, namely Jaroslav Krátký, Jan Wenig, Václav Vodák, Karel Frauknecht, Josef Šteffel, Mirko Zdeněk, Jindřich Jíša and Milan Hes.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KHI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Lorencova.pdfPlný text práce2,02 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lorencova V.pdfPosudek vedoucího práce409,95 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lorencova O.pdfPosudek oponenta práce747,15 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lorencova P.pdfPrůběh obhajoby práce193,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38182

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.