Title: Matematika jako jeden z nástrojů přizpůsobování i ovlivňování
Authors: Drábek, Pavel
Citation: Způsoby přizpůsobování. Role adaptace ve vývoji (nejen) lidského druhu. Sborník abstraktů a příspěvků z 16. Výjezdního interdisciplinárního semináře v Nečtinech : 19. – 22. ledna 2015, s. 26.
Issue Date: 2015
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: anotace
annotation
URI: http://hdl.handle.net/11025/38486
http://charybda.ntc.zcu.cz/media/files/Nectiny_2015_sbornik.pdf
ISBN: 978-80-261-0451-3
Keywords: abstrakt
Keywords in different language: abstracts
Abstract: Kromě schopnosti přesně kvantifikovat okolní svět a tyto údaje zpracovávat může matematika pomocí svého vnitřního aparátu nahlédnout do kvalitativních vlastností přírodních i společenských zákonitostí. Na základě svých výsledků, které mohly být po dlouhou dobu považovány za ryze teoretické, pak může „vysvětlovat“ na první pohled nepochopitelné jevy, „předvídat“ některé budoucí události nebo „vidět“ do dalekého vesmíru a do mikrosvěta. Matematické modely jsou často levnou alternativou finančně velmi nákladných laboratorních experimentů a někdy je to dokonce jen jediná možnost, jak se dovědět něco nového. K tomu všemu je potřebný hluboký matematický výzkum, který zdánlivě nemá s konkrétní motivací či aplikací nic společného. Ve svém důsledku však výsledky, které matematika přináší, umožňují lidskému druhu, aby se včas přizpůsobil nástrahám okolního světa, případně aby tento svět měnil „k obrazu svému“. Odpověď na otázku, zda je to dobře či špatně, bych ponechal na filozofech.
Rights: © Západočeská univerzita v Plzni
Appears in Collections:Sborník abstraktů a příspěvků z 16. Výjezdního interdisciplinárního semináře v Nečtinech : 19. – 22. ledna 2015
Sborník abstraktů a příspěvků z 16. Výjezdního interdisciplinárního semináře v Nečtinech : 19. – 22. ledna 2015

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nectiny_2015_sbornik-28.pdfPlný text44,79 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/38486

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.