Název: Vliv výživy na průběh těhotenství
Další názvy: The influence of nutrition during pregnancy
Autoři: Dvořáková, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Horová Jana, PhDr.
Oponent: Janoušková Kristina, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38587
Klíčová slova: výživa;matka;miminko;pestrost stravy;prekoncepční výživa;těhotenství
Klíčová slova v dalším jazyce: mother;baby;a variety of nutrition;preconception nutrition;pregnancy
Abstrakt: Tato bakalářská práce pojednává o výživě v těhotenství. Práce je rozdělena na část praktickou a teoretickou. V teoretické části se věnuji výživě v těhotenství a v jednotlivých trimestrech, důležitým složkám potravy, výživě při určitých těhotenských obtížích, rizikovým faktorům v těhotenství a výživě žen s rizikovou graviditou. V praktické části zjišťuji stravovací návyky žen v těhotenství a případné souvislosti s výskytem potíží v těhotenství. Výsledkem výzkumného šetření v praktické části je, že těhotným ženám se v pokročilé graviditě zhoršuje pravidelnost stravy. Nepravidelnost stravy, která ženám nevyhovuje, s pokročilou graviditou klesá. Dále také s pokročilou graviditou roste celková pestrost stravy. Většina žen hodnotí své stravovací návyky jako celkem dobré, ale že by se daly zlepšit. Z mé praktické části také plyne, že chybějící složky potravy ve stravě mohou úzce souviset s výskytem obtíží v těhotenství.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's thesis is about the issues of nutrition during pregnancy. The thesis is divided into practical and theoretical part. In the theoretical part I focus on the nutrition in pregnancy and particular trimesters, important elements of nourishment, nutrition during specific gestational difficulties, high-risked factors in pregnancy and a nourishment of women with high-risked gravidity. In the practical part I find out the boarding habits of women in pregnancy and I find connections with the occurrence of difficulties. The result of an investigation in the practical part is deterioration in a diet periodicity of women in progressed gravidity. But the diet aperiodicity, which does not suit to women, goes down with progressed gravidity. With an advanced gravidity grows a variety of food. Most of women rate their food habits as pretty good but they think that it could be better. I found out that missed elements of food in nourishment could be related with the occurrence of difficulties in pregnancy.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakarska prace - Dvorakova.pdfPlný text práce3,25 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DVORAKOVA VP.pdfPosudek vedoucího práce1,29 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DVORAKOVA OP.pdfPosudek oponenta práce1,22 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Dvorakova Katerina.pdfPrůběh obhajoby práce411,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38587

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.