Název: Ošetřovatelský management při dispenzarizaci pacientů s hypertenzí v ambulanci praktického lékaře.
Další názvy: Nursing management in the dispensarization of patients with hypertension in the general practitioner ambulance
Autoři: Synáčová, Radka
Vedoucí práce/školitel: Bejvančická Petra, PhDr.
Oponent: Vaňková Milena, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38611
Klíčová slova: arteriální hypertenze;měření krevního tlaku;dispenzární péče;rizikové faktory;všeobecná sestra
Klíčová slova v dalším jazyce: arterial hypertension;blood pressure measurement;risk factors;dispensary care;nurse
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na problematiku prevence a léčby arteriální hypertenze v oblasti primární péče. Arteriální hypertenze představuje významný rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárního onemocnění a s ohledem na vysokou prevalenci v dospělé populaci představuje velký zdravotní i ekonomický problém. V teoretické části diplomové práce je definována diagnóza arteriální hypertenze, jsou popsány rizikové faktory vzniku, možnosti prevence a léčby hypertenze a správná technika měření krevního tlaku. Pozornost je věnována roli sestry v péči o hypertoniky. V praktické části jsou zjišťovány motivační faktory k léčbě z pohledu pacienta a z pohledu sestry. Cílem je zjistit rezervy v adherenci pacientů s arteriální hypertenzí k léčbě a režimovým opatřením a najít způsob, jak zlepšit adherenci pacientů. Na základě výzkumného šetření byly zjištěny rozdíly v motivaci pacientů k dodržování léčby arteriální hypertenze z pohledu sestry a z pohledu pacienta. Jako nejvíce problematická byla stanovena oblast dodržování zásad zdravého stravování, udržení přiměřené tělesné hmotnosti, dostatečné fyzické aktivity a vyhýbání se stresu.
Abstrakt v dalším jazyce: Thesis is focused on the issue of prevention and cure of the arterial hypertension in primary care. The arterial hypertension is a significant risk factor for an origin of cardiovascular disease and according to high occurrence at adult population is a big health and economy problem. In a theoretical part of the thesis are described a diagnostic of the arterial hypertension, risk factors of an origin, a possibility of a prevention and a cure of the hypertension and a correct technique of a blood pressure measurement. The role of nurse in care of patients with hypertension is important. In a practical are found out motivating factors about the cure from patient and nurse sides. The target is finding out reserves in adherence to the cure of patients with the arterial hypertension and a regime action and finding out how to improve compliance of patients. According to the research there is a difference in patients motivation to observe of cure arterial hypertension from nurse side and patient side. As the most problematic area was determine observance principle of healthy eating, keep proportionate weight, enough physical activity and stress avoiding.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP - Synacova.pdfPlný text práce1,64 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
SYNACOVA VDP.pdfPosudek vedoucího práce1,01 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
SYNACOVA ODP.pdfPosudek oponenta práce1,58 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Synacova Radka, Bc..pdfPrůběh obhajoby práce398,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38611

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.