Název: Principy zadávání veřejných zakázek
Autoři: Burešová, Kateřina
Oponent: Liška Petr, Doc. JUDr. Ph.D., LL.M.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: disertační práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38756
Klíčová slova: veřejné zadávání;veřejné zakázky;právní princip;právní zásady;zásada transparentnosti;zásada rovného zacházení;zásada zákazu diskriminace;zásada přiměřenosti;zásady 3e;zásady soukromého práva;vzájemné uznávání
Klíčová slova v dalším jazyce: public procurement;law principle;transparency;proportionality;equal treatment;non - discrimination;3e principles;private law principles;mutual recognition.
Abstrakt: Práce se zabývá komplexním tématem zásad a principů veřejného zadávání. Vychází z koncepce samotného zákona o zadávání veřejných zakázek, který výslovně stanoví jako zásady veřejného zadávání zásadu transparentnosti a přiměřenosti. Ve vztahu k dodavatelům musí zadavatel dále dodržovat zásadu rovného zacházení a zákazu diskriminace. Autorka také popisuje principy, jež jsou implicitní veřejnému zadávání, na základě zjištění podstaty veřejného zadávání, v souladu s jeho cíli a posláním. Veřejné zadávání je významným oborem, který nemalou měrou ovlivňuje dění na lokálních i světových trzích. Je mu proto věnována patřičná pozornost i na poli mezinárodním. Tato práce proto přináší i vhled do úpravy veřejného zadávání ve Spojených státech amerických jako kontrast s úpravou prováděnou v Evropské unii. Nadnárodní vztahy pak ilustrují Dohoda o veřejném zadávání Světové obchodní organizace a činnosti Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Kromě definování principů veřejného zadávání se v práci identifikují ty principy, jež mají obecný charakter principu, který působí ve veřejném zadávání vždy, bez ohledu na jeho konkrétní právní úpravu.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with a complex topic of principles in public procurement. It is based on the concept of the Public Procurement Act itself, which explicitly defines the principles of public procurement as the principle of transparency and proportionality. In relation to suppliers, the contracting authority must further respect the principle of equal treatment and non-discrimination. The author also describes the principles that are implicit to public procurement, based on the nature of the public procurement, in accordance with its objectives and mission. Public procurement is an important field that greatly affects the events on local and world markets. Due attention is also paid to the international field. This work therefore brings insight into the public procurement regulation in the United States as a contrast to the EU-wide adjustment. Transnational relations are then illustrated by the Agreement Public Procururement of the World Trade Organization and the Organization for Economic Co-operation and Development public procurement activities. In addition to defining the principles of public procurement, the principles that have the general character of the principle that always apply to public procurement, regardless of their specific legal regulations, are identified in the work.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Disertační práce / Dissertations (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Buresova_DP_Principy_zadavani_verejnych_zakazek.pdfPlný text práce1,41 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta 1 - Buresova.pdfPosudek vedoucího práce975,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta 2 - Buresova.pdfPosudek oponenta práce1,69 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Buresova.pdfPrůběh obhajoby práce545,57 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38756

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.