Název: Dělitelnost v různých oborech integrity
Další názvy: Divisibility in various integer domains
Autoři: Táborová, Michaela
Vedoucí práce/školitel: Honzík Lukáš, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39127
Klíčová slova: dělitelnost;jednotkový prvek;asociovaný prvek;euklidovská norma;znaky dělitelnosti;prvočísla;největší společný dělitel;nejmenší společný násobek
Klíčová slova v dalším jazyce: divisibility;unit element;associated element;euclidean norm;divisibility characters of integers;prime number;the greatest common divisor;the least common multiple.
Abstrakt: Dělitelnost je jedna z důležitých odvětví matematiky. Tato bakalářská práce se věnuje dělitelnosti z pohledu celých čísel, Gaussových celých čísel a polynomů. Práce je členěna do 6 kapitol. První kapitola popisuje algebraické struktury, vymezuje jednu ze základních algebraických struktur, kterou je obor integrity. Druhá kapitola obsahuje obecnou definice dělitelnosti, dále významné prvky algebraických struktur a následnou aplikaci na vybrané obory integrity z hlediska dělitelnosti. Ve třetí kapitole jsou vymezeny kritéria dělitelnosti, zejména pak znaky dělitelnosti na množině celých čísel. Čtvrtá kapitola pojednává o pojmu ireducibilního prvku a prvočísla. Je zde popsáno, jak se zjistí prvočíselnost daného prvku pomocí znaků dělitelnosti či Eratosthenova síta. Součástí této kapitoly je rozklad prvku v součin ireducibilních prvků. V páté kapitole je popsán společný dělitel prvků a největší společný dělitel prvků. Je zde uveden Euklidův algoritmus, který je vhodným způsobem pro zjišťování největšího společného dělitele. V neposlední řadě šestá kapitola pojednává o společném násobku a nejmenším společným násobku.
Abstrakt v dalším jazyce: Divisibility is one of the most important parts of mathematics. This bachelor thesis focuses on divisibility of integers, Gaussian integers and polynomials. The thesis is divided into 6 chapters. First chapter describes the algebraic structures, defines one of the basic algebraic structures which is the integral domain. Second chapter contains a general definition of divisibility, important elements of algebraic structures and subsequent application to selected integral domains in terms of divisibility. Third chapter defines the divisibility criteria, especially the divisibility characters of integers. Fourth chapter deals with the concept of irreducible element and prime number. It describes, how the primality od specific elements is determined using the divisibility characters of the sieve of Eratosthenes. Part of this chapter is also the decomposition of the element into the product of irreducible elements. Fifth chapter describes the common divisor of elements and the greatest common divisor. In this chapter is presented Euclidean algorithm which is a suitable way to find the greatest common divisor. Finally, the sixth chapter deals with a common multiple and the least common multiple.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMT)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Taborova_P15B0018P.pdfPlný text práce2,13 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
hodnoceni vedouciho BP - Taborova.pdfPosudek vedoucího práce25,83 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek bakalarske prace Michaely Taborove.pdfPosudek oponenta práce128,21 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Taborova protokol760.pdfPrůběh obhajoby práce292,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39127

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.