Full metadata record
DC pole | Hodnota | Jazyk |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Pavelka Jaroslav, Mgr. Ph.D. | |
dc.contributor.author | Fišerová, Alena | |
dc.date.accepted | 2019-6-10 | |
dc.date.accessioned | 2020-08-24T11:43:03Z | - |
dc.date.available | 2018-6-14 | |
dc.date.available | 2020-08-24T11:43:03Z | - |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-4-29 | |
dc.identifier | 79084 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11025/39233 | |
dc.description.abstract | V této práci byla provedena doposud neodzkoušená analýza proteinů z bronzových nádob a jejich okolí. Výsledky tohoto bádání by měly pomoci vyřešit otázku týkající se iontů mědi, jenž je nedílnou součástí bronzu, a to, jestli působí měděné ionty pozitivně při uchovávání potravin, anebo naopak napomáhají jejich rychlejší zkáze. Stejné testy byly prováděny na keramických nálezech, proto je k dispozici dostatek dat pro porovnání. Dále by tato práce měla přispět k objasnění využití nádob a dalších předmětů z bronzu. U nádob je zřejmé, že se používaly pro uchovávání potravin, nyní je tedy jasné o jaké konkrétní potraviny se jednalo. U ozdobných předmětů jsou však dvě teorie jejich využití a tato práce má napomoci k vyřešení této otázky. V neposlední řadě se potvrdilo, že biologické analýzy historických nálezů mohou být přínosné pro archeologii a podobně zaměřené studie, a také například pro forenzní analýzy. | cs |
dc.format | 48 s. (64 694 znaků) | cs |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | cs |
dc.publisher | Západočeská univerzita v Plzni | cs |
dc.relation.isreferencedby | https://portal.zcu.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=79084 | - |
dc.rights | Plný text práce je přístupný bez omezení. | cs |
dc.subject | bronzové nádoby | cs |
dc.subject | měděné ionty | cs |
dc.subject | proteiny | cs |
dc.subject | elisa | cs |
dc.title | Studium potravních reziduí z různých nalezišť převážně halštatských a z doby bronzové | cs |
dc.title.alternative | Study of food residues from various deposits of predominantly Halstat and Bronze Age | en |
dc.type | bakalářská práce | cs |
dc.thesis.degree-name | Bc. | cs |
dc.thesis.degree-level | Bakalářský | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická | cs |
dc.thesis.degree-program | Přírodovědná studia | cs |
dc.description.result | Obhájeno | cs |
dc.rights.access | openAccess | en |
dc.description.abstract-translated | In this thesis was done never before tested analysis of proteins from bronze vessels and their surroundings. The results of this research should solve the question of copper ions, which are unseparable part of bronze, and that is, if copper ions have positive influence on food preservation or if they cause faster spoilage. Because this methodology is abundantly used on ceramic findings, we have enough data for comparison. Another result of this thesis is help for clarification of use of vessels and items made of bronze. From analysis of vessels is clear, that they were used for preservation and cooking of foodstuff so now is clear which specific food it was. There are two theories of usage of decorative findings and this thesis should help with solving this question. Last but not least we can confirm, that biological analysis of historical findings can be beneficial for archaeology and for similarily focused studies, and also for forensic analysis. | en |
dc.subject.translated | bronze vessels | en |
dc.subject.translated | copper ions | en |
dc.subject.translated | proteins | en |
dc.subject.translated | elisa | en |
Vyskytuje se v kolekcích: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (CBG) |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
Bakalarska prace Alena Fiserova.pdf | Plný text práce | 1,68 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Fiserova_posudek_vedouci.pdf | Posudek vedoucího práce | 457,04 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Fiserova_posudek_oponent.pdf | Posudek oponenta práce | 656,28 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Fiserova_prubeh obhajoby.pdf | Průběh obhajoby práce | 157,28 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/39233
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.