Název: Diference v úrovni školní pohybové aktivity chlapců a děvčat na nižším stupni gymnázia
Další názvy: Differences in the level of school physical activity of boys and girls at the lower level of grammar school
Autoři: Čechura, Petr
Vedoucí práce/školitel: Valach Petr, Mgr. Ph.D.
Oponent: Benešová Daniela, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40291
Klíčová slova: úroveň pohybové aktivity;mladší školní věk;starší školní věk;adolescence;akcelerometr;spánek;čas strávený před obrazovkou;"screen time"
Klíčová slova v dalším jazyce: level of physical activity;younger school age;older school age;adolescence;accelerometer;sleep;time spent in front of the screen;screen time
Abstrakt: Diplomová práce se zaobírá monitoringem a porovnáním úrovně pohybové aktivity, která je reprezentována třemi oblastmi: délkou spánku, časem stráveným před obrazovkou (screen time) a pohybovou aktivitou střední až vysoké intenzity (MVPA). Cílem práce je porovnání úrovně pohybové aktivity mezi chlapci a dívkami ve věku 9 až 18 let a také srovnání mezi pracovními a víkendovými dny. V teoretické části jsou podrobně popisovány zkoumané oblasti, jednotlivá vývojová období dětí ve věku 9 až 18 let a jejich spojitosti. V metodické části je popsán výzkumný soubor a použité výzkumné nástroje. První nástroj byl akcelerometr ActiGraph, který patří mezi nejlepší akcelerometry na trhu. Druhý nástroj byl záznamový arch pohybové aktivity, který vychází z dotazníků IPAQ. Třetí nástroj byl dotazník zaměřený na základní antropometrické údaje o dítěti, jeho pohybové aktivitě, sedavém způsobu života, spánku, výživě a o jeho rodičích. V praktické části práce se vyskytuje velké množství grafů a tabulek porovnávajících všechny tři oblasti zkoumání ve vztahu k dívkám a chlapcům a jejich různých kombinací. Dále se práce zaměřuje na porovnání pracovních dnů a víkendových dnů.
Abstrakt v dalším jazyce: The Diploma´s Thesis deals with the monitoring and comparison of the level of physical activity, which is represented by three areas: the length of sleep, the time spent in front of the screen (screen time) and the moderate to vigorous physical activity (MVPA). The aim of the work is to compare the level of physical activity between boys and girls at age 9 to 18 as well as the comparison between working and weekend days. The theoretical part describes in detail the focused areas, the individual developmental periods of children at age 9 to 18 and their connections. The methodological part describes the research set and used research tools. The first tool was the ActiGraph accelerometer which is one of the best accelerometers on the market. The second tool was a record sheet of physical activity based on IPAQ questionnaires. The third tool was a questionnaire focused on basic anthropometric data about a child, his physical activity, a sedentary lifestyle, sleep, nutrition, and its parents. In the practical part of the thesis, there is a lot of graphs and tables that are comparing all three areas of research in relation to girls and boys and their various combinations. The work is aimed at the comparison of working days and weekend days.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace.pdfPlný text práce4,51 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cechura P. - VP.pdfPosudek vedoucího práce155,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cechura P..pdfPrůběh obhajoby práce55,63 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cechura P. - OP.pdfPosudek oponenta práce148,97 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40291

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.