Název: Možnosti ovlivnění posturální stability seniorů tradičním čínským cvičením Čchi - Kung
Další názvy: Influencing Possibilities of Seniors' Postural Stability by the Traditional Chinese Exercise Chi kung
Autoři: Krausová, Aneta
Vedoucí práce/školitel: Ryba Lukáš, Mgr.
Oponent: Mařík Ivo, Prof. MUDr. CSc.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41114
Klíčová slova: čínské cvičení;senioři;pohyb seniorů;zdravý pohyb;čchi-kung;posturální stabilita
Klíčová slova v dalším jazyce: chinese exercise;older adults;movement of older adults;healthy movement;qigong;postural stability
Abstrakt: Práce popisuje tradiční čínské cvičení čchi-kung a jeho možnosti ovlivnění posturální stability u seniorů. Metoda cvičení čchi-kung není v České republice příliš známá, proto jsme se ji pokusili co nejvíce přiblížit a ozřejmit. V teoretické části se dále zabýváme posturou, posturální stabilitou, geriatrií a dalšími pojmy s nimi souvisejícími. Stabilitu probandů jsme měřili pomocí Multidirectional reach testu a pomocí gyroskopického měření. Měření se uskutečnilo dvakrát, a to na začátku cvičebního období a po jeho skončení. Stabilitu jsme měřili v 5 prvcích: přenesení váhy do stran, 1. kus brokátu, squat, 3. kus brokátu a 5. kus brokátu. K ovlivnění stability seniorů jsme vybrali sestavu 8 kusů brokátu, která patří k jedné z nejznámnějších a nejkomplexnějších. Na základě dvou provedených testů jsme vyhodnotili výsledky. Z výsledků této práce jsme došli k zjištění, že tato metoda může být vhodná pro ovlivnění posturální stability seniorů.
Abstrakt v dalším jazyce: The work describes the traditional Chinese practice of qigong and its possibilities of influencing of postural stability among the elderly. The method of qigong practice is not very well known in the Czech Republic, therefore, we tried to bring it as close and as clear as possible. In the theoretical part, we deal with the posture, postural stability, geriatrics and other related concepts. The stability of probands was measured by use of the Multidirectional reach test and the gyroscopic measurement. The measurement was performed twice, that is at the beginning of the training period and after its termination. We measured the stability in 5 elements: Transferring of weight from one side to the other side, 1st piece of brocade, squat, 3rd piece brocade and the 5th piece of brocade. To influence the stability of the elderly, we chose a set of 8 pieces of brocades, which belongs to the one of the most famous and the most complex one. Based on two performed tests, we evaluated the results. As a result of this work, we came to the conclusion, that this method maight be suitable for influencing of the postural stability of the elderly.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP Krausova 2.pdfPlný text práce3,28 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_VEDOUCI_POSUDEK_ Krausova.pdfPosudek vedoucího práce306,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krausova - oponentsky posudek.pdfPosudek oponenta práce335,51 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krausova.pdfPrůběh obhajoby práce485,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41114

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.