Název: Sledování myorelaxačních účinků různých druhů fyzikální terapie v léčbě konkrétního onemocnění.
Další názvy: Monitoring of myorelaxant effects in various types of physical therapy treatment of a concrete disease.
Autoři: Pavláková, Mária
Vedoucí práce/školitel: Rybová Štěpánka, Mgr.
Oponent: Pitr Karel, MUDr.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41124
Klíčová slova: ankylozující spondylitida;myorelaxační účinky;fyzikální terapie;ambulantní léčba;lázeňská léčba
Klíčová slova v dalším jazyce: ankylosing spondylitis;myorelaxant effects;physical therapy;outpatient treatment;spa treatment
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá sledováním myorelaxačních účinků různých druhů fyzikální terapie v léčbě konkrétního onemocnění. Konkrétním onemocněním je zde myšlena ankylozující spondylitida. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje rozdělení myorelaxačního účinku, druhy fyzikální terapie s myorelaxačním účinkem a se sekundárně analgetickým účinkem, charakterizuje chorobu ankylozující spondylitidy, možnosti léčby a rehabilitace. Praktická část se zabývá vlivem myorelaxačního účinků různých druhů fyzikální terapie u 6 mužů s ankylozující spondylitidou, kteří podstoupili léčbu v lázních nebo v ambulantním zařízení po dobu 1 měsíce. Vliv myorelaxačního účinku je posouzen na základě goniometrického měření kořenových kloubů, BASMI a BASDAI indexu, měření amplitudy hrudníku a vybraných funkčních testů páteře. Probandi, kteří absolvovali léčbu v lázeňském zařízení, byli porovnáváni s probandy, kteří absolvovali ambulantní léčbu.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis deals with a topic of myorelaxant effects in various types of physical therapy treatment of a concrete disease. Under a concrete disease is meant ankylosing spondylitis. the bachelor thesis is divided into two parts: a theoretical one and a practical one. The theoretical part describes the division of myorelaxant effects, deals with kinds of physical therapy with a myorelaxant effect and with a secondary analgesic effect, characterizes ankylosing spondylitis disease and clarifies treatment and rehabilitation possibilities. The practical part of the bachelor thesis deals with myorelaxant effects of different kinds of physical therapy in the sample of 6 men with ankylosing spondylitis disease, who were being treated in spa or in outpatient facilities during 1 month. The influence of myorelaxant effects is be assessed on the basis of a goniometric measurement of root joints, BASMI and BASDAI index, a measurement of chest amplitude and selected functional tests of the spine. Probands treated in spa were compared with ones treated in outpatient facilities.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Pavlakova_Maria_FYT_BP.pdfPlný text práce1,43 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pavlakova - oponentsky posudek.pdfPosudek oponenta práce314,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pavlakova - posudek vedouci prace.pdfPosudek vedoucího práce308,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pavlakova.pdfPrůběh obhajoby práce482,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41124

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.